Къде сбърка принцеса Даяна

Къде сбърка принцеса Даяна Снимка: latimes.com

Милиони хора по света я боготворят, други я критикуват, че не съвсем заслужено е привлякла към себе си твърде много от популярността на кралското семейство.

Както обикновено, истината е по средата. Неоспорим факт е обаче, че от гледна точка на общественото положение, в което се хвърля без да оценява последствията, Лейди Ди е сторила доста грешки с трагични последствия.

Първата е, че приема предложението на Чарлз. Стеснителната помощник-възпитателка в детска градина, попаднала случайно или не в компанията на престолонаследника, вероятно наистина го е харесвала. Кралското също семейство сметнало избора за добър и скоро след появявата на новата двойка в полезрението на медиите, принц Филип с писмо настоява най-големият му син като джентълмен да защити доброто име на момичето. И Чарлз прави предложение на Даяна, което семейството ѝ приема без колебание. 

Втората грешка на Даяна е, че главозамаяна от новия си статус, тя се надценява – и подценява Камила. В кралското семейство не е прието да се плаче дори на погребения, но казват, че в навечерието на „сватбата на века”, Чарлз си изплакал очите по Камила, с която с известни прекъсвания, има връзка вече 9 години. Даяна наивно вярва, че е изместила съперничката, но всъщност 19-годишната не се вписва в света на Чарлз. Тя не се интересува от приятелите му, критикува навиците му и не умее да го изслушва. Черлз е с  почти 13 години по-възрастен, и образован на съвсем друго ниво от Даяна. Двамата нямат теми за разговор или общи интелектуални интереси. 

Следва обяснима, но сериозна стратегическа грешка - Даяна започва отявлено да ревнува Чарлз от уж бившата му приятелка Камила. Един от прякорите, който Даяна ѝ лепва, си остава и до днес – „ротвайлерът”, а Уелската принцеса така и не може да си обясни с какво я превъзхожда тази по-възрастна, непривлекателна и най-вече – омъжена съперница. 

Следваща грешка на Даяна са нервните ѝ пристъпи. Пред ВВС тя казва, че сигурно е първият човек в кралското семейство, признал открито, че изпитва депресия - публична откровеност, която Чарлз и кралското семейство не разбират и не приемат. 

Към 1985 двамата съпрузи се отчуждават напълно, Чарлз мисли за Камила, а Даяна открива ездата, плюс инструктора ѝ по конния спорт. В историята на Англия, изневерата на кралската съпруга се смятала за държавна измяна. През 20-ти век за това не режат глави, но изневяра на това ниво е недопустима, дори ако бъдещият крал си я позволява. Биографите на Даяна смятат, че е имала няколко връзки по време на брака си и след развода. По неофициална версия, кралският произход на принц Хари дори е доказан с ДНК-тест.

Друго прегрешение на Даяна е стремежът ѝ към внимание, който прераства в страст към публични изяви, които често засенчват присъствието на принц Чарлз. Това впрочем не е трудно при бляскавта външност и очарование на принцесата. Класически случай е медийният хит с рокендрола, който Даяна играе в Белия дом с Джон Траволта на прием на семейство Рейгън.

It was a storybook moment': John Travolta recalls the night he danced with Princess  Diana | Lifestyle News,The Indian Express
Снимка - indianexpress.com

Интересът на пресата подклаждат и приятелите на Даяна, която непредпазливо споделяла с тях много лични подробности за живота в Кенсингтън. Венец на тези събирани от тук-от там данни, става книгата на Андрю Мортън, излязла с нейно одобрение през 1992– „Даяна. Истинската ѝ история”, а според кралското семейство – пореден голям гаф.

Но може би най-тежък „грях” на Даяна е нейното интервю за телевизята на ВВС същата година. В продължение на един час тя открито разказва за проблемите в брака ѝ с Чарлз, за булимията, за опитите да се самоубие и дори за флиртовете си извън брака, предизвикани от изневерите на Чарлз. На въпроса „Смятате ли, че един ден ще станете кралица?”, Даяна отговаря – „Не. Предпочитам да стана кралица на сърцата на хората”. Затова краят на разговора идва като бомба – Даяна заявява, че не иска да се развежда с Чарлз, макар че това вече изглежда неизбежно. 

Скоро разводът е уреден, но с него проблемите на Даяна не свършват. Семейството ѝ я осъжда и се отчуждава от нея, на пръсти се броят лоялните ѝ приятели, готови да рискуват благоволението на кралицата в името на отношенията си с „Кралицата на сърцата”.

След развода продължават и „своеволията” на Даяна. Тя има близки приятели мюсюлмани, а един от тях – Доди Ал Файед, е надежда да уреди живота си. Даяна запознава синовете си с него, четиримата дори прекарват лятото на яхтата му на Лазурния бряг. Кралският двор е в паника от възможността двамата принцове да се сдобият с полубрат или сестра с мюсюлмански корени. За монархията това не е въпрос на расова толерантност, а на живот и смърт. 

И до смърт в крайна сметка се стига. Много се говори за участието на британската монархия в трагичната развръзка, но единственият доказан факт е, че кралското семейство въздъхва с облекчение след случилото се. 

Неочаквано за всички, едно обикновено, симпатично, умерено образовано британско момиче се е превърнало в черна овца на скования в твърде установени порядки кралски двор. Без да е готова за условностите му, Даяна прави редица ходове, които в крайна сметка ѝ струват живота. И може само да се гадае до къде би стигнала очарователната Кралица на сърцата, прочула се с благотворителните си и хуманитарни мисии, ако животът ѝ не беше завършил трагично в тунела Алма в Париж. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: