Латвия въвежда тотално затваряне до 15 ноември

Латвия въвежда тотално затваряне до 15 ноември Снимка: Сайта на парламента на Латвия

По време на вчерашното извънредно заседание латвийското правителство реши да въведе строги ограничения, за да ограничи увеличаването на заболеваемостта от коронавирус

Според Delfi мерките ще са в сила от 21 октомври до 15 ноември.

През посочения период магазините няма да работят, с изключение на тези за стоки от първа необходимост и ще бъдат достъпни само най -необходимите услуги.

Освен това се въвеждат изисквания, които имат за цел да ограничат максимално контакта лице в лице между хора от различни семейства, за да се предотврати сривът на здравната система. На жителите ще бъде забранено да напускат домовете си от 20:00 до 5:00 часа. Разрешено е напускане само в случаи на оправдана необходимост.

Според Delfi забраната за излизане в комендантския час не се прилага за определени категории граждани, ако те могат да представят попълнен сертификат и документ за самоличност.

Става дума, по -специално, за онези граждани, които отиват на работното си място или службата или се връщат оттам; тези, които се нуждаят от медицински услуги, психологическа помощ или тези, които се нуждаят от ветеринарни услуги за своя домашен любимец, да посещават денонощна аптека, както и граждани, които трябва да пристигнат или да се върнат от летище, пристанище, гара или автогара.

Добавя се също, че в посочените часове услуги с таксита и търговски транспорт с леки автомобили могат да се предоставят само на жители, които имат горните причини да излязат навън. Само един човек или членове на едно домакинство могат да бъдат в такси.

Предвид факта, че образователните институции са важна част от веригата за разпространение на коронавируса, редовното обучение в училищата временно се преустановява. Очаква се часовете в училищата да се възобновят постепенно след 1 ноември, като първокласниците, второкласниците и третокласниците ще се завърнат първи в училище.

От 21 октомври до 15 ноември са забранени всички частни събития, неорганизирани събирания в повече от едно домакинство, подобни събития, а предоставянето на всякакви услуги лице в лице, които не са жизненоважни, се спира. Изключение правят спешните случаи, като погребения и кръщенета, когато могат да се съберат членове на до 10 домакинства, без да се броят погребалните работници.

Погребалните церемонии могат да се провеждат само на открито.

След 15 ноември се планира възобновяване на вътрешната търговия, предоставянето на услуги, работата на образователните институции, частни и публични събития, но главно само в „зелен режим“, тоест за хора, завършили пълен курс ваксинация срещу COVID-19 и сертификат за ваксинация или прекарано заболяване ...

По материали на rosbalt

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: