Северна Корея изстреля балистична ракета в японски териториални води

Северна Корея изстреля балистична ракета в японски териториални води Снимка: japantimes.co.jp

Тестването на оръжието става в момент, когато в Сеул се срещат шефовете на разузнаването на Южна Корея, Япония и САЩ, за да обсъдят поведението на Северна Корея.

Пхенян представи през януари своята "нов" тип ракета, която се изстрелва от подводница, описвайки я като "най-мощното оръжие в света". През последните седмици Северна Корея започна поредица от тестове на оръжия, за които твърди, че са хиперзвукови и далекобойни крилати ракети и зенитни оръжия. 

Част от тестовете се извършват в грубо нарушение на международните санкции, в т.ч. и специалната забрана на ООН Северна Корея да тества балистични ракети и ядрени оръжия. Последният тест изглежда е отговорът на комунистическата държава на съобщение от миналата седмица, че Южна Корея разполага с такова оръжие, коментира ВВС.

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че изстреляните последно балистични ракети всъщност са били две и определи ситуацията с думите „много жалко“.

През октомври 2019 г. Северна Корея изстреля балистичната ракета Pukguksong-3 от подводна платформа. Тогава държавната информационна агенция KCNA заяви, че ракетата е била изстреляна вертикално, за да "избегне външна заплаха". Ако беше изстреляна по стандартна траектория, би могла да измине около 1900 км, което поставя в обсега ѝ  Южна Корея и Япония.

Разработването на хиперзвукови ракети изглежда се превръща в надпревара между двете страни на Корейския полуостров. Тази седмица Сеул провежда най-голямото отбранително изложение в страната. Съобщава се, че на него Южна Корея ще представи нов боен самолет, както и управляеми ракети. Очаква се скоро Южна Корея да изстреля и своя космическа ракета

Миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-Ун заяви, че не желае нова война на Корейския полуостров, но подчерта, че страната му трябва да продължи да разработва оръжия за самозащита срещу враговете си, визирайки най-вече САЩ. 

Предишните преговори между САЩ и Северна Корея се провалиха, заради основни разногласия по въпросите на ядреното разоръжаване. За да облекчи санкциите срещу Северна Корея, САЩ настояват Ким Чен Ун да се откаже от ядрените си оръжия, но Пхенян засега отказва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: