Северна Корея въпреки глада демонстрира оръжия за масово поразяване

Северна Корея въпреки глада демонстрира оръжия за масово поразяване Снимка: wionews.com

За по-малко от седмица изолираната държава изстреля първо една крилата ракета с ядрен потенциал и вчера още две балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се задоволи с промяната във външния си вид и поднови имиджа на страната си като заплаха за световния мир. Държавата се задъхва в тежка икономическа криза и остър недостиг на храни. А Пхенян последователно развива оръжейната си програма, за която явно средства се намират, но не и за борбата с глада и тежкия недоимък на населението, принудено да се "храни" с правителствената информация за военните постижения на страната.

В изявление на щаба на военното командване на Южна Корея (JCS) се казва: „Северна Корея изстреля две неидентифицирани балистични ракети от централния си вътрешен регион към своя източен бряг. Разузнавателните служби на Южна Корея и САЩ провеждат подробен анализ за допълнителна информация. Южнокорейската армия повиши нивото на наблюдение и поддържа позиция на пълна готовност в тясно сътрудничество със САЩ”,

Японската брегова охрана също съобщи, че от Северна Корея е изстрелян обект, който може да бъде балистична ракета. Японският премиер Йошихиде Суга нарече изстрелването на ракетата „скандално“ и решително осъди действията като заплаха за мира и сигурността в региона. 

Сеул и Токио ще свикат заседания на своите съвети за национална сигурност, за да обсъдят изстрелванията, но досегашните данни определено сочат, че ракетите са завършили траекториите си извън ограничителната зона на Севернокорейската държава. 

Демонстрирайки въоръжението си, в нарушение на разпоредбите на ООН, Северна Корея се стреми да покаже на какво е способна и по този начин да реши противоречията, които спряха през 2019 г. преговорите за демонтиране на ядрения ѝ потенциал. Това откровено изнудвне на световната общност цели облекчаване на санкциите, наложени над Пхенян. Миналия уикенд, след първото изстрелване, Северна Корея заяви, че успешно е тествала нова крилата ракета с голям обсег, която нарече "стратегическо оръжие с голямо значение".

Външните министри на Южна Корея и Китай провеждат разговори в Сеул на тази тема. И двете страни са притеснени от застоя на преговорите между Пхенян и Вашингтон за закриване на севернокорейските ядрени мощности

Пред репортери обаче външният министър на Китай припомни: „Не само Северна Корея, но и други страни извършват военна дейност. Всички трябва да положим усилия по начин, който помага за възобновяване на диалога".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: