Aрока 516 - най-дългият висящ пешеходен мост в света (видео)

Aрока 516 - най-дългият висящ пешеходен мост в света (видео) Снимка: lifeglobe.net

Прекосяването на 516 –те метра на висящия над пропастта мост е вълнуващо преживяване, което продължава цели 10 минути

Окачен на височина 175 метра, с дължина почти половин километър, мостът Арока 516 в Португалия печели титлата на най-дългия висящ пешеходен мост в света, съобщава порталът lifeglobe.net.

Той поби рекорда, поставен преди това от моста Чарлз Куонен в Швейцария. Това новаторско инженерно съоръжение е построено на река Пайва в Португалия, в красивия град Арока, известен със своето безценно природно наследство и местоположението на геопарка, признат за паметник на ЮНЕСКО през 2009 година.

Мостът Арока 516 е заобиколен от невероятната красота - това е идеално място за любителите на спорта, тъй като в района могат да се практикуват различни дейности като скално катерене, каньонинг и каяк.

Проектиран от архитектурната фирма Itecons и финансиран от европейските фондове през 2016 г., мостът 516 започва да се строи през 2017 г.Целият процес заема 3 години с промяна на местоположението поради геоложки проблеми, които затрудняват завършването на първоначално планираните работи. Въпреки това, мостът най-накрая е завършен и е готов да приеме най-смелите посетители.

Съоръжението може да се похвали с вдлъбнатина в центъра, типична за тибетските мостове, и се поддържа от две V-образни бетонни кули с височина около 35 метра. Пешеходна пътека с ширина малко повече от метър, изработена от въжета и метални мрежи, позволява на пешеходците да прекосят висящите 516 метра над пропастта. Това е вълнуващо преживяване, което продължава цели 10 минути - достатъчно сложна задача за тези, които се страхуват от височини!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: