В Италия ще построят най-дългия висящ мост в света

В Италия ще построят най-дългия висящ мост в света Снимка: pixabay.com

Проектът на моста е бил замислен от древните римляни

В Италия ще се появи най-дългият висящ мост в света. Той ще бъде построен между остров Сицилия и континенталната част на страната, съобщава Bloomberg.

Проектът на моста е замислен от древните римляни и многократно е обсъждан от съвременното италианско правителство. Според плановете дължината на конструкцията ще бъде 3,2 километра. Тази пролет италианските власти одобриха указ, позволяващ възобновяването на проекта. Строителството на еднопролетния мост трябва да започне през 2024 година.

В миналото изпълнението на идеята беше възпрепятствано от финансови и геоложки проблеми. Преди десет години тогавашният министър-председател Марио Монти закри проекта заради високи разходи и инженерни усложнения. Предишните варианти на проекта предвиждаха мостът да се появи между Вила Сан Джовани в южния регион на Калабрия и малко по на север от сицилианския град Месина.

Министърът на инфраструктурата Матео Салвини заяви, че мостът ще спомогне за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Освен това, съоръжението ще направи пътуването през пролива по-бързо и по-евтино, а така също и ще привлече туристи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: