Стоенето на един крак е в състояние да увеличи продължителността на живота

Стоенето на един крак е в състояние да увеличи продължителността на живота Снимка: earth-chronicles.ru

Изследванията показват, че способността на хората да стоят на един крак е показател за здравето им и че подобряването на положението на стойката на един крак може да подобри физическата форма и потенциално да увеличи продължителността на живота.

Учените отбелязват, че неспособността да се балансира на един крак в течение на 20 секунди или повече при здрави хора, е свързана с повишен риск от увреждане на малките кръвоносни съдове в мозъка и със снижаване на когнитивните способности.

"Бременността, менопаузата, диагностицирането на някакви заболявания и пенсионирането, също могат да променят нашата сила, равновесие и способността да стоим във вертикално положение, най-вече поради начина, по който те влияят върху способността и мотивацията ни да се занимаваме с редовна физическа активност", казват авторите на изследването.

Специалистите настояват, че "седенето или полулежащото положение по време на бодърстване е свързано с по-малката мускулна сила, с риск от падане и намаляване на физическата активност, понякога независимо от това какво количество физическа активност с умерена или висока интензивност извършвате". Според тях хората, които седят дълго време, са изложени на риск от затлъстяване и диабет тип 2.

Данните показват, че времето, през което хората могат да стоят на един крак, варира за мъжете и жените в зависимост от възрастта, а невъзможността да се достигне целевото време за определена възрастова група може да показва за наличието на здравословни проблеми.

По своята природа човешкото тяло е неустойчиво във вертикално положение. Имаме много малка опора по отношение на нашата височина и ширина. Когато сме здрави, разчитаме на нашата централна и периферна нервна система, за да интегрираме цялата информация, идваща от нашите сетива.

Ние задейстнаме правилните мускули (на ходилата, глезените, мускулите на краката, понякога дори мускулите на ръцете) в точното време, за да направим необходимите корекции в нашата поза и да останем изправени. Колкото по-активни сме физически, толкова по-голяма е вероятността да имаме добър баланс.

Други здравословни проблеми също могат да повлияят на физическата ни активност и се характеризират с прегърбена осанка и влошен баланс, което води до повишен риск от падания и фрактури.

Като упражнение учените препоръчват стоенето на един крак със затворени очи. Това е много по-трудно от стоенето с отворени очи, но в дългосрочен план такава тренировка намалява риска от падания.

Също така изследователите са установили, че стоенето на всеки крак по една минута три пъти на ден може да помогне на хората над 70-годишна възраст да подобрят минералната плътност на тазобедрените кости. По-високата минерална плътност на бедрената кост означава, че ако все пак паднете, вероятността за фрактура ще бъде по-ниска.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: