Първа космическа мисия в стил „Междузвездни войни”

Първа космическа мисия в стил „Междузвездни войни” Снимка: teslarati.com

NASA подготвя космически кораб, който програмирано ще се сблъска с астероид, за да пренасочи орбитата му

Мисията на NASA - DART (Double Asteroid Redirection Test) ще се издигне на 23 ноември на борда на Falcon 9 на SpaceX от базата Ванденберг в Калифорния. DART е първи тест на разработка, предназначена да защити планетата от възможни сблъсъци с небесни тела. 

Технологията е насочена срещу астероиди и комети, чиито орбити може да ги доведат на разстояние до 48 милиона километра от Земята - т.нар. NEO. Тъй като са потенциална заплаха за сблъсък или сериозно въздействие върху земната инфраструкура, откриването на подобни космически обекти около Земята, е основен фокус в програмите на NASA и други космически организации по света.

Подбраните за експеримента обекти са околоземният астероид Диморфос с диаметър 800 м., и неговата луна Дидимос („близнак” от гръцки) с диаметър 160 м.  През септември 2022 г. астероидът и луната му ще бъдат относително близо до Земята - на 11 милиона километра. 

Това е идеалното време за осъществяване на мисията DART. Космическият кораб програмирано ще се разбие в Диморфос със скорост близо 24 000 км в час, за да измести орбитата на небесното тяло. Сблъсъкът ще бъде заснет от LICIACube, спътник на DART на Италианската космическа агенция, който преди удара ще се отклони на подходящо разстояние, за да документира събитието. Камера на DART, наречена DRACO, и софтуер за автономна навигация ще помогнат на космическия кораб да осъществи програмирания сблъсък

Няколко години след удара на DART, мисията HERО на Европейската космическа агенция (ESA) ще проведе следващото проучване на Диморфос и Дидимос. Двете небесни тела са избрани за експеримента, тъй като размерът им е сравним с този на астероиди, които биха могли да представляват заплаха за Земята.

Мисията DART е разработена от Службата за координация на планетарната отбрана на NASA и се управлява от Лабораторията по приложна физика на Университета „Джон Хопкинс”. Екипът работи в сътрудничество с екипа на мисията HERО в програма за оценка на въздействието и отклонението на астероидите, наречена AIDA.

Мисиите DART и HERО ще предоставят ценни дани, но основно ще допринесат за стратегиите на планетарната отбрана, особено за разбирането каква сила е необходима за изместване на орбитата на околоземен астероид, който може да се сблъска с нашата планета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: