Как да вдъхнем нов живот на дрехите си, като ги боядисаме с кафе и боровинки

Как да вдъхнем нов живот на дрехите си, като ги боядисаме с кафе и боровинки Снимка: Unsplash

Нужни са само шепа продукти, за да възвърнем живота в старите ни дрехи, използвайки органични продукти, които имаме в дома си.

Всеки от нас има поне една блуза, която седи в дъното на гардероба от години, чакаща да й бъде вдъхнат нов живот. Един от най-интересните начини за това е да я боядисаме с продукти, които вече се намират в дома ни. Кафе, боровинки, куркума - все неща, които лесно се намират в кухнята.


От какво се нуждаем?


Нуждаете се от мордант - фиксиращ агент, който спомага за задържане на боята върху дрехата. Органична опция за това е соевото мляко. Освен това се нуждаете и от оцветители, богати на танин, като това могат да бъдат кафе (кафяв цвят), боровинки, червено вино или цвекло (лилав или червен цвят), ядки от авокадо (пастелено розово), куркума (жълто) или матча/спирулина (зелен цвят).  


Трябва ви и дреха, която да бъде жертва на артистичния проект, като най-добре е да е от органична материя, която не е претърпяла обработка с цветове и препарати. И на последно място се нуждаете от вода, купа, цедка и тенджера.


Какъв е процесът?


Първата стъпка е третиране на материята с мордант - това ще гарантира, че боята ще се фиксира в плата. Потърсете натурален моргант (като соевото мляко), като гледайте да избягвате изкуствени субстанции. Това може да наруши процеса и да доведе до раздразнение (след като може да бъде токсичен). 


Напълнете голяма купа със соевото мляко и го разредете с вода (около половин кутия мляко и допълнете с вода). Потопете плата вътре и оставете да престои 12-20 часа, като дрехата трябва да бъде изцяло потопена в сместа. След като е минал минимум половин ден, изплакнете дрехата и я оставете да изсъхне, докато подготвяте боята.


За боята смесете избраните от вас продукти (150 г кафе, 20-30 г куркума, 3-4 ядки от авокадо) в тенджера и добавете вода. Колкото повече „оцветител” използвате, толкова по-силен ще бъде цветът. Оставете да ври 10-20 минути, след което намалете огъня и оставете за още половин-един час.


След като „боята” е готова, прецедете сместа и преместете в чист съд. Започнете бавно да поставяте дрехата в боята, а след като е изцяло потопена, оставете я през нощта (за по-нежен цвят) или до 2 дни. Колкото по-дълго остане, толкова по-интензивен ще е цветът. След като дрехата е готова, изплакнете я с вода и оставете да се суши вътре или навън на индиректна светлина.


Това е един лесен и забавен начин да вдъхнете нов живот на старите си дрехи. Можете да го направите, когато се чудите какво да свършите някой уикенд, можете да включите вашите деца в процеса или просто да поканите приятелки и да се забавлявате на по коктейл. Каквото и да решите, резултатът ще е органично боядисана дреха, с която ще можете да се похвалите, че сте направили сами.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: