Технологичната революция ще бъде представена от 8 основни направления

Технологичната революция ще бъде представена от 8 основни направления Снимка: ferra.ru

Програмистите ще станат по-малко търсени, ще се появи възможност за програмиране без познания за езика, а клавиатурата ще бъде заменена от интерфейси, способни да четат жестовете и мислите на човека

Технологииите ще продължат да се развиват  и в бъдеще. По какъв сценарий и колко бързо? Предположенията са, че през следващите 10 години технологичната революция ще бъде представена от осем основни направления, които ще се развиват едновременно.

Изчислителни мощности

Сега наблюдаваме ръст на изчислителните мощности в различни направления - смартфони, различни чипове, сензори и др. Постепенно те стават все по-децентрализирани (в началото имаше централизирани компютри - сега има "облак" и се работи по граничните изчисления (Edge computing). В рамките на 10 години изчислителните мощности ще могат да се увеличат още 30 или повече пъти, ако специалистите започнат да използват квантовото изчисление.

Софтуер

Развива се изключително бързо. След 10 години програмистите ще станат по-малко търсени, отколкото сега. Самият софтуер ще стане прост отвън и още по-сложен вътре. Освен това ще се появи възможност за програмиране без езикови познания (low code, no code).

Интерфейси

Сега оборудването може да се управлява с помощта на гласа. Скоро ще имате възможност това да се правии само с една мисъл. Също така, след 10 години клавиатурата ще бъде заменена от интерфейси, способни да четат жестове и мислите на човека.

Алгоритми

Те ще станат по-сложни с течение на времето. В резултат на това изчислителните мощности, данните, алгоритмите ще ни помогнат да се доближим до разработването на изкуствен интелект, подобен на човешкия. Освен това роботите ще анализират медицински снимки и ще поставят диагнози, а така също ще комуникират с клиентите на кол центъра.

Канали за връзка

Сега има LTE, 5G, но това далеч не е всичко. След 10 години ще се появят спътникови проекти, а връзката тях ще стане общодоступна във всички видове транспорт, включително самолети и кораби. Също така ние ще бъдем свързан към мрежата 24/7. Ще се появи 6G.

Работа с данни

Данните все така ще продължат да се събират, използват, съхраняват някъде. Това е безкраен процес.

Съхранение на данни

През 2031 г.ще се появят нови технологии за съхранение и натрупване на данни. Може би RAM и ROM ще престанат да се използват или тези системи ще се появят в промишлена експлоатация.

Бизнес модел

В крайна сметка след 10 години в света ще има все повече open source (когато всичко е безплатно) социални и предполагащи съвместно използване бизнес модели. Те ще засегнат области, като комуникация, медицина, храна. Също така, практически всичко ще се разделя на части, ще се токенизра (т.е. конфиденциалната информация ще бъде заменена с неконфиденциален еквивалент), ще се продава д помощта ан борсови механизми. Това означава, че като цяло светът ще стане още по-гъвкав.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: