Учени прогнозираха съкращаване на населението на Китай два пъти до 2050 г.

Учени прогнозираха съкращаване на населението на Китай два пъти до 2050 г. Снимка: ferra.ru

Главно поради икономическите условия

Учените публикуваха ново проучване, от което следва, че Китай може да се сблъска с катастрофален спад на населението през следващите 30 години.

Според източника futurism.com в последно време китайското правителство е силно обезпокоено от застаряването на населението и намаляването на раждаемостта, а новите данни от преброяването показват още по-значително намаляване на раждаемостта, отколкото се очакваше. Въз основа на тези данни учените са изчислили, че населението на страната може да намалее наполовина до 2050 година.

Неотдавна китайските власти разрешиха на семействата да имат трето дете. Изследователите обаче установиха, че основните фактори, които пречат на двойките да създават големи семейства, са икономическите проблеми и липсата на системи за социална подкрепа. Учените стигнаха до извода, че китайците не се решават да имат деца поради нарастващия икономически натиск.

Източникът също така цитира данни от преброяването на населението, които показват, че децата сега съставляват 17% от населението на Китай, а хората над 60-годишна възраст са 18%. Изследователите казват, че това е първият случай в историята, когато по-възрастната група от населението превъзхожда по-младата поради намаляване на раждаемостта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: