Хората ще могат да живеят до 130 години още този век

Хората ще могат да живеят до 130 години още този век Снимка: nova.bg

След 108-годишна възраст преставаме да стареем, твърдят учени

През 1965 г. 90-годишната Жана Калман сключва сделка с адвокат, два пъти по-млад от нея. Тя се задължава да му подари апартамента си, когато умре, при условие, че дотогава той й плаща по 2500 франка на месец. Тридесет години по-късно адвокатът умира и семейството му продължава да плаща издръжката й още две години, докато тя умира на 122-годишна възраст. И те се отървават все пак леко. Както показва ново изследване, Калман, най-старата жена в света, би могла лесно да доживее и повече години. След 108-годишна възраст, както показва проучването за "полу-супердълголетници", в статистически смисъл ние преставаме да стареем", пише The Times.

Едно от определенията за стареене се заключава в това, че вероятността от смърт се увеличава с възрастта. По този начин един 90-годишен човек има 1500 пъти по-голям шанс да умре през следващата година, отколкото 9-годишният. Появяват се обаче все повече доказателства, че това увеличение в крайна сметка достига до някакво статистическо плато, съобщава изданието.

За тези, които са на възраст над 110 години - те се наричат супердолголетници, или за тези, които са над 105 души - тях ги наричат полу-супердолгожители, рискът от смъртност става фиксиран, предполага ново проучване. В анализа на националните бази данни, които включват почти 10 хиляди френски мъже и жени, доживели до 105 години, учените не са могли да определят очевидната горна граница на възрастта. Това не означава, че такива хора са безсмъртни: нивото, на което се определя ежегодиня риск от смърт е 50%, което означава, че преживяването на всяка следваща година е въпрос на случайност, се казва в статията.

«Това означава, настояват авторите на новото проучване, че трябва да очакваме, че възрастта на хората ще започне да надвишава 122-те години, доживени от Калман, и може би дори ще достигне 130 години. Според статия, публикувана в списание Royal Society Open Science, за човек, който сега е на 110 години, шансовете да достигане до 130 са същите като при хвърляне на монета, за да получите 20 пъти подред "ези", или приблизително 1 на милион. Но ако  имаме достатъчно хора на тази възраст, с развитието на съвременната медицина, това ще стане факт».

"Увеличаването на броя на супер-дълголетниците прави възможно максималната регистрирана възраст на смъртта да нарасне до 130 години още  през настоящия век", пишат учените.

Но по-важното е, че това намеква за самия механизъм на стареене. Някои животни, например миди, изобщо не остаряват и изясняването на причините е ключова задача на геронтологията. 

"Солидното емпирично разбиране за човешката смъртност в екстремна възраст е една от основите на изследванията, насочени към откриването на лекарство против стареене", казват изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: