Защо шотландците носят поли?

Защо шотландците носят поли? Снимка: faktodrom.com

Броят на цветовете върху плата на килта съответства на социалния статус на човека

Строго погледнато, шотландците въобще не носят пола, а килт. Килтът не е само част от националния мъжки костюм, той е шотландски символ на храброст, свобода и мъжество, а традициите за носенето му се зараждат в далечното минало.

Ако на някой от вас му хрумне да се усъмни в мъжествеността на шотландския килт, спомнете си древните гърци, които са носили дълги рокли - хитони, и древните римляни, които са надявали доспехите си върху свободните туники. В древните времена панталоните са се считали за варварски дрехи.

Първите сведения за шотландския килт датират от VІІ век. В тези времена не всички шотландци са носели килт, а само живеещите в планините - планинците. Килтът е представлявал голямо парче плат, с което човек би могъл да се покрие като с топло одеял и да се предпази, когато е необходимо от вятъра и студа.

По време на сражеине, килтът е давал максимална свобода на движенията, а при необходимост планинците са могли и бързо да го свалят, устремявайки се в атака само в едни ризи. По-късно необходимостта да се предпазват от лошото време отпада  и през XVIII век се появи малък килт, познат и в наше време. Сега основната причина за носенето на килт от съвременните шотландци е почитта към традиците.

Килтът се произвежда от голямо парче вълнена тъкан със специални шарки от клетки и ивици — тартан. Тъканта се увива около талията и се закрепва с катарами и каишки. Също така, килтът включва и специален аксесоар - споран (това е малък "клъч" - чантичка за лични вещи).

Още един интересен факт: шарките (а именно - броят на цветовете върху плата) са съответствали на социалния статус на човека. Един цвят - слуга, два цвята - фермер, три цвята - офицер, пет - военачалник, шест - поет, седем - вожд. Към насотящия момент съществуват около 3500 разновидности на шарките изобразени на килта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: