Джо Байдън охлади ентусиазма за търговско споразумение между Великобритания и САЩ

Джо Байдън охлади ентусиазма за търговско споразумение между Великобритания и САЩ Снимка: transcontinentaltimes.com

След договора за военно сътрудничество между САЩ, Великобритания и Австралия (AUKUS), който предизвика остри реакции в Европа и Нова Зеландия, Джо Байдън намали шансовете за сделка за свободна търговия с Великобритания след Брекзит.

Това стана ясно на среща  на американския президент с министър-председтеля на Обединеното кралство Борис Джонсън в Белия дом. От Даунинг Стрийт заявиха, че сделката остава приоритет, съобщи BBC.

По време на 90-минутния разговор лидерите на Обединеното кралство и САЩ са обсъдили сигурността, климатичните промени и ситуацията в Афганистан.

Според Борис Джонсън, двамата лидери "са се съгласили да продължат да работят за бъдещо споразумение за пълна свободна търговия", макар че малко преди това британският премиер постави под съмнение шансовете за осъществяване на сделката със САЩ преди следващите общи избори, като заяви: „Американците преговарят много трудно“.

Пред репортери в Овалния кабинет преди разговора президентът Байдън каза, че двамата с Джонсън ще обсъдят "малко" търговията и добави: "Ще трябва да доведем това до край".

Източник, близък до британското правителство, предположи пред BBC, че вместо да иска нова сделка, сега Великобритания може да започне преговари за присъединяване към USMCA - търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико, инициирано през 2020 г. от Доналд Тръмп, в замяна на действащата дотогава договореност NAFTA.

"Има много начини да се направи това. Въпросът е дали американската администрация е готова. Топката е САЩ. За танго са необходими двама", заяви британският източник.

Една сделка за свободна търговия между САЩ и Великобритания би насърчила търговията между двете страни чрез облекчаване на данъци, такси и митнически тарифи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: