Великобритания ще се присъедини към Транстихоокеанската зона за свободна търговия

Великобритания ще се присъедини към Транстихоокеанската зона за свободна търговия

Така страната се надява да си осигури достъп до нови пазари

Великобритания ще започне преговори за присъединяване към Азиатско-тихоокеанската зона за свободна търговия, съобщава BBC. Така правителството се надява да осигури на бизнеса достъп до някои от най-големите икономики на настоящето и бъдещето. Споразумението за свободна търговия има за цел да намали търговските тарифи - форма на граничен данък - между страните членки и включва обещание за премахване или намаляване на 95% от налозите върху търгуваните стоки. В замяна на това страните трябва да си сътрудничат в областта на регулациите, като например да налагат единни хранителни стандарти. 

В момента в споразумението за Транстихоокеанско партньорство влизат 11 държави, включително Австралия, Канада и Япония. Сред членовете - основатели на търговското споразумение, което беше създадено през 2018 г., са и Нова Зеландия, Бруней, Чили, Малайзия, Мексико, Перу, Сингапур и Виетнам. Търговската зона обхваща пазар от около 500 милиона души. Присъединяването на Обединеното кралство към тях ще намали митата върху износа на стоки като автомобили и уиски.  

Обединеното кралство кандидатства за присъединяване към блока през януари след Брекзит. Тя е първата държава, която кандидатства за присъединяване към пакта и не е сред учредителите на споразумението. Ако бъде приета, тя ще е втората по големина икономика в него след Япония.   

Секретарят по международната търговия Лиз Тръс заяви, че присъединяването към търговската зона би било „блестяща награда след Брекзит“, като добави, че това е частта от света, в която се крият най-големите възможности на Великобритания. Г-жа Тръс заяви още, че членството ще помогне на „фермерите, производителите и иноваторите да продават на някои от най-големите икономики на настоящето и бъдещето, но без да отстъпват контрола върху законите, границите или парите“

Въпреки това вече има политическа реакция срещу наскоро договореното споразумение за свободна търговия на Великобритания с Австралия. Британски фермери се опасяват, че вносът от Австралия може да подбие цените и да подкопае стандартите на острова. 

Според секретаря Тръс истински икономически тласък би могъл да се очаква, ако и други страни проявят интерес към включване в Транстихоокеанското партньорство. Досега САЩ при президента Джо Байдън не са проявили интерес да го направят, призна търговският секретар, нито са определили дата за възобновяване на преговорите по двустранно споразумение между Обединеното кралство и САЩ, прекъснато по-рано тази година. Някои експерти се опасяват, че търговията с Европейския съюз може да претърпи загуби в размер на няколко милиарда лири вследствие на новите договорености.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: