Завърши мисията Inspiration 4 на SpaceX

Завърши мисията Inspiration 4 на SpaceX Снимка: spaceflightnow.com

След 71 часа орбитален полет, капсулата Crew Dragon се приводни тази сутрин в Атлантическия океан, край брега на Флорида в района на Космическия център „Кенеди”.

Завръщането бележи края на първия в историята на човечеството изцяло граждански космически орбитален полет, който излетя с ракетата Falcon 9 на SpaceX, от историческия стартов комплекс 39A на NASA, в космическия център „Кенеди”, Флорида, в сряда, 15 септември 2021 г.

Екипите на кораба Go Searcher на SpaceX, осигуряващи приводняването, издигнаха капсулата на главната палуба на кораба и след около 40 минути екипажът на Inspiration 4 излезе от нея - първо  Хейли Арсено, след това Сиан Проктър, Крис Семброски и накрая - Джаред Айзъкман.. Четиримата пътешественици ще бъдат прегледани от медицински екип на кораба и ще се завърнат в космическия център "Кенеди" с хеликоптер. Капсулата Dragon ще се насочи към базата на SpaceX за преоборудване и подготовка за следващия космически полет.

В прессъобщението на мисията Inspiration 4 се посочват нейните исторически постижения, в това число: 

  • Първи изцяло граждански космически орбитален полет;
  • Първата чернокожа жена пилот на космически кораб;
  • Най-младият американец в космоса;
  • Първият човек, летял в космоса с протеза;
  • Най-далечният космически полет след мисиите "Хъбъл";
  • Редица първи постижения в космическа мисия за SpaceX, Falcon 9 и Dragon Crow.

И още един резултат - верен на името и целта на мисията си, полетът на Inspriation 4 („Вдъхновение”) е събрал близо $154 милиона, които ще дари на  Детска онкологична изследователска болница „Сейнт Джуд”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: