Първите четирима любители-астронавти летят в околоземна орбита

Първите четирима любители-астронавти летят в околоземна орбита Снимка: techradar.com

Капсулата Dragon, на върха на ракетата носител Falcon-9 излетя от Космическия център „Кенеди”, Флорида, в 2:03 часа средноевропейско време.

Деветте мощни двигателя на ракетата-носител SpaceX се запалиха, за да я изстрелят от Земята, обливайки цялата околност с ярка светлина в едно невероятно светлинно шоу. След като Falcon-9 достигна орбитална скорост от над 27 000 км/ч, капсулата с четиримата пътешественици се отдели и се насочи към планираната за нея орбита. Каналът на SpaceX в YouTube и CNN излъчиха изстрелването директно. 

Космическият кораб ще достигне височина от 575 км, т.е., с около 150 км по-високо от Международната космическа станция (МКС). Квартетът пътешественици ще проведе някои експерименти и ще наблюдава Земята през голям стъклен купол, монтиран на капсулата. Огромният „прозорец” заема мястото на механизма за скачване, когато Dragon пътува към МКС. Мисията Inspiration 4 ще продължи три дни, а YouTube каналът на SpaceX я следи и показва локацията ѝ директно.

Разноските по първото частно космическо пътуване с непрофесионални космонавти пое ръководителят на екипа, 38-годишният милиардер Джаред Айзъкман. Той е основател на Shift4 Payments, компания за обработка на транзакции с кредитни карти, която е стартирал като тийнейджър. Пилот с хиляди летателни часове, Джаред Айзъкман още преди полета казва: „Идеята не е просто да се поразходя в космоса с приятели, като на риболов. Пътуването ни трябва да има цели”.

За осъществяването на една от тях помага следващият член на екипа - 29-годишната Хейли Арсено, медицински асистент в Детската изследователска болница „Сейнт Джуд” в Мемфис, в която Хейли се е лекувала като дете от рак на костите. Сега мисията Inspiratuin 4 иска да събере $200 милиона дарения за уникалното лечебно и изследователско заведение, в което заболелите деца се лекуват безплатно, но издръжката на болницата и научното ѝ звено ежедневно поглъща космически суми. 

За 51-годишната д-р Сиан Проктър, учен геолог, писател и водещ на научни телевизионни предавания, участието в Inspiratuin 4 е сбъдване на голямата ѝ мечта да стане астронавт, за което е кандидатствала в NASA още през 2009, но при крайния подбор не е успяла да се класира. При нея страстта към космоса е наследствена – тя е дъщеря на инженер в NASA от епохата „Аполо”.

Четвъртият пътешественик Крис Семброски, 42-годишен ветеран от ВВС на САЩ и инженер в компанията Lockheed Martin, е един от дарителите на болница „Сейнт Джуд”, с което печели четвъртото място в Dragon.

Inspiratuin 4 е първата мисия, осъществена като откупен частен полет. SpaceX планира да продължи да продава орбитални полети на клиенти с различни интереси от тези на космическите агенции. NASA съдейства на Илон Мъск в усилията му да създаде икономика в ниска околоземна орбита и този подход започва да дава дивиденти - стартъпът Axiom Space от Тексас вече е закупил четири полета на Dragon, за да води туристи на МКС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: