"Зона с висока степен на опасност"

"Зона с висока степен на опасност" Снимка: 123rf.com

Така нарича Русия известният руски писател, историк, поет и литературен критик Анатолий Апостолов

В proza.ru, седмица преди настоящите избори, публицистът е синтезирал тревожните въпроси на сънародниците си, по повод мрачната статистика, че всяка година в Русия безследно изчезват от 120 000 до 300 000 души. 

Защо толкова много? Къде се дяват? Отвличат ли ги? Живи ли са? Колко деца и юноши се продават в сексуално робство – или в сексуална „аренда” заради дългове? Колко изчезват в черния пазар на органи? 

Коя структура води сметката за изчезналите? Кой следи маниаците-педофили, патологичните насилници, професионалните сутеньори, търговците на жива плът наркодилърите, събирачите на дългове, изнудвачите, алчните ловци на сираци, вдовици и самотни старци? 

Как ще се раздели Русия с мрачната слава „опасна зона за живот”? Кога огромната страна ще стане привлекателна преди всичко за своите граждани? И в крайна сметка - как може да се живее така? 

Анатолий Апостолов, снимка - proza.ru

През 2016 г. в полицията на Москва са подадени над 10 000 съобщения за изчезнали роднини и близки. Според статистиката на разследващото звено „Лиза Алерт” 20% от тях - предимно деца, никога не се намират. Към 1 октомври 2020 в базата данни изгубилите се без следа са около 29 000, над 11 000 от които деца. Попаднали при търговци на органи, те не живеят дълго, а при сексуални насилници – по-малко от денонощие. Всички го знаят. 

Тогава защо в Русия така и не се създаде силна система за защита на населението от асоциални и престъпни елементи? Защо няма кой да се бори с насилието в семейството и в обществото? Кой ще спаси младите руснаци от стремителното морално и духовно падение? И как да стане? 

Периодически се обявяват програми за патриотично възпитание, спорт и др. образователни кампании, които нямат никакъв смисъл на фона на всеобщото обедняване на обикновените руснаци, масовата емиграция и дълбоката духовна криза на младото руско поколение - защото в наши дни да пораснеш в нормално, здраво руско семейство си е чист късмет.

И това ще продължава, и Русия ще бъде смъртно опасна зона за своите граждани, докато политиката на страната се стреми към световно могъщество, вместо да се погрижи за благополучието на обикновените хора.

Звеното „Лиза Алерт” (www.lizaalert.org), възниква след изчезването на 5 годишно момиченце, чието търсене полицията започва едва 5 дни след като родителите подават сигнала. Над 500 доброволци се включват в издирването и откриват детето – уви, твърде късно. Организацията е единствената структура, реагираща веднага на сигнали за изчезнали хора. (бел.ред.)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: