Кученца от зоомагазини заразяват купувачите с инфекция, срещу която няма лекарства

Кученца от зоомагазини заразяват купувачите с инфекция, срещу която няма лекарства Снимка: ferra.ru

Случаите са открити в САЩ

Малки кученца от магазините за домашни любимци се оказаха носители на бактериите C. jejuni, срещу които понякога не действат съществуващите вече антибиотици. Изданието MedicalExpress съобщава, че засега има информация за 168 потвърдени случая на заболяване, причинено от тези бактерии.

Служителите от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ са изследвали 168 случая на инфекция, причинена от бактериите Campylobacterjejuni (C. jejuni). По думите на изследователя Марк Лафлин щамовете на тези бактерии се срещат вече поне 10 години.

От лятото на 2011 г .броят на случаите на заболявания, причинени от C. jejuni, започна да нараства. Заболелите са имали контакт с кученца, купени от зоомагазини. При това, 137 пациенти са се заразили в периода от януари  2016 г. до февруари 2020 г., а още 31 души - през 2011 г . 

97 % от всички заразени са контактували с кучето до 7 дни преди болестта, 88% - с кученце от магазин за домашни любимци. В 88% от случаите инфекцията се е появила в резултат на предаването на C. jejuni с висока степен резистентност към лекарствените препарати.

Също така Лафлин казва, че бактериите C. jejuni могат да се предават от едни кученца на други, ако животните живеят в тясно пространство. Инфекцията обикновено се предава чрез вода, храна или при контакт с изпражнения.

Симптомите на инфекцията, причинена от C. jejuni при кучетата са следните: вялост или умора, липса на апетит, диария, нарушено дишане. Въпреки това, даже и изглеждащите на вид здрави кученца могат да се окажат преноситери на инфекцията, съобщава Марк Лафлин.

Доктор Тереза Мъри Амато разказва, че C. jejuni е най-честата причина за диария в Америка. Повечето заразени се възстановяват без лекарства след една седмица, но има и случаи, когато е необходимо допълнително лечение. През последните няколко години се появиха щамове на C. jejuni  срещу които няма ефективни антибиотици, добавя специалистът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: