Почти половината от електричеството в САЩ може да бъде произвеждано от слънчева енергия

Почти половината от електричеството в САЩ може да бъде произвеждано от слънчева енергия Снимка: Paul Hennessy / Keystone Press Agency / Global Look Press

На слънчевата енергия могат да се паднат 45% до 2050 г.

Почти половината от произнежданото в САЩ електричество до 2050 г. може да се извършва за сметка на слънчевата енергия, се казва в доклад на американското Министерство на енергетиката, наречен Solar Futures Study ("Изследване на бъдещето на слънчевата енергия"), който е публикуван на сайта на ведомството.

"При радикално намаляване на разходите, подкрепяща политика и мащабна електрификация, на слънчевата енергия може да се падне до 40% от произведената в страната електроенергия до 2035 г. и 45% до 2050 г.", се казва в доклада.

По данни на Министерството, разширяване на използването на слънчева енергия ще позволи да се създадат допълнително до 1,5 милиона работни места, без да се повишават тарифите за електроенергия.

В доклада се подчертава, че действащата администрация на САЩ е ангажирана с борбата срещу климатичните промени и възнамерява по-активно да превежда страната към възобновяеми енергийни източници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: