Първият електрически велосипед на BMW тръгва с летящ старт

Първият електрически велосипед на BMW тръгва с летящ старт Снимка: netherlandsnewslive.com

И то буквално – ако сте любители на силните усещания, на определени места може да вдигнете и 60 км/ч, но... мантрата е „ако въртите педалите”.

Футуристичният електрически велосипед на BMW изминава с едно зареждане огромната дистанция от над 270 км. Но ако сте готови да жертвате част от това разстояние, може да си опитате силите във високоскоростното колоездене. Не пропускайте обаче факта, че европейският правилник разрешава за велосипеди максимум  25 км/ч.

Но дали байкът, който може да вдигне 60 км/ч, не е прикрит мотоциклет? Определено не, защото каквато и скорост да желаете, ще трябва да въртите педлите! Това е така, защото велосипедъд няма педал, който да настъпите, когато авантюристът у вас крещи "Дай газ!". Така че, за да постигнете и поддържате скорост, ще трябва да прибегнете към баналната, но полезна работа с крака.

Наречен i Vision AMBY, новият байк няма много общо с повечето електрически велосипеди, които могат да се намерят по магазините. Футуристичната рамка използва компоненти на окачването, присъщи по-скоро на велосипедите от висок клас за планинско колоездене. Задното колело се държи с едно рамо, а не с обичайните две.

Всички кабели за електрониката и спирачките, са грижливо скрити, така че дизайнът му е изключително изчистен. Огромна част от рамката заема също толкова огромна батерия. Капацитетът ѝ от 2000 Wh означава, че с едно зареждане и при режим на най-ниска мощност, ще можете да изминете разстояние от близо 300 км. Разбира се, километрите бързо ще се стопят, ако решите, че искате малко повече скоростен вятър в косите. 

Велосипедът върви с приложение за смартфон, което позволява на колоездачите да избират между европейско шосе с ограничение на скоростта от 25 км/ч, пътища, допускащи 45 км/ч и най-новият високоскоростен режим, при който може да вдигнете 60 км/ч. 

Но... има условие (освен да въртите педалите) - за да се възползвате от тази скорост, определено трябва да сте в частен терен, или да регистрирате велосипеда като мотоциклет и да получите съответната регистрационна табела, която ще ви позволи да не се влачите като охлюв по обществените пътни артерии. По време на представянето на велосипеда в Мюнхен, BMW дори предложиха бъдеща актуализация, чрез която GPS данните автоматично ще превключват трите скоростни режима.

Кормилото е с вградена LED светлинна лента и осветява пътя отлично. В стойката на седалката също е монтиран светодиод, така че и другите участници в движението да ви виждат лесно. Хидравличните дискови спирачки трябва да ви помогнат да държите скоростта под контрол, дори при неприятните стръмнини, които това вело-чудовище може да превземе с лекота... ако въртите педалите.

BMW се надяват на промяна в законодателството за електрическите велосипеди, но не разчитат за това само на транспортните власти. Говорител на BMW поясни: „При липсата на правна рамка за превозно средство от този вид с модулна концепция за скорост, AMBY Vision Vehicles се зае да инициира законова процедура”.

Явно и педалите на европейското законодателство ще трябва да се завъртят, за да полетите по всички пътища с вашия i Vision AMBY. Засега няма информация за цената му, но би трябвало новият електро-байк на BMW да стартира във високия ценови сегмент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: