Финландски бизнесмен бе глобен със 121 000 евро за превишена скорост

Финландски бизнесмен бе глобен със 121 000 евро за превишена скорост Снимка: https://pixabay.com/

Финландският мултимилионер Андерс Уиклеф беше глобен със 121 000 евро за превишена скорост, надвишаваща 30 километра в час

Във Финландия наказанията се определят прогресивно в зависимост от доходите на нарушителя.

Андерс Уиклеф заяви за Nia Åland, вестник на Аландските острови, автономен финландски регион в Балтийско море, че е забавял скоростта, но предполага, че това не се случило достатъчно бързо.

Уиклеф, който е президент и основател на холдингова компания, чиито приходи са 350 милиона евро годишно, каза, че ограничението на скоростта "внезапно" се е променило от 70 на 50 километра в час. В този момент, допълва той, е карал с 82 километра в час.

Глобите за пътни нарушения във Финландия се основават на тежестта на нарушението и доходите на нарушителя и това може да бъде незабавно проверено от полицията чрез смартфони чрез свързване към централна база данни на данъкоплатците.

Според финландската система глобата се изчислява въз основа на дневния разполагаем доход на нарушителя, който се счита за половината от неговия дневен нетен доход. Колкото повече шофьорът превишава разрешената скорост, толкова по-висока е глобата.

Фактът, че преди това Уиклеф е бил глобяван два пъти за превишена скорост, е утежняващо вината обстоятелство. Шофьорската му книжка е отнета за 10 дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: