Замърсен въздух дишат 90 % от хората на Земята

Замърсен въздух дишат 90 % от хората на Земята Снимка: https://pixabay.com/

Глобалните изменения на климата представляват сериозна заплаха за здравето на всички хора на планетата

Повече от 200 медицински списания по света  публикуваха единен призив към правителствата, в който призовават да се инвестира в борбата срещу климатичните промени толкова бързо и решително, както и при борбата срещу пандемията.

Такова мащабно представяне в специализираната преса бе наречено безпрецедентно.

Анди Хейнс, епидемиолог пред Euronews:

"Повечето хора виждат изменението на климата като заплаха за околната среда - и това е така - но   също е и заплаха за здравето на това поколение и бъдещите поколения. Ако преосмислим измененията на климата като заплаха за здравето, това ще помогне да се привлече повече внимание и повече решимост да се направят наистина големи съкращения на емисиите с парникови газове."

Сред вече забележимите санитарни последици от затоплянето са все по -честите вълни на аномална топлина в умерените ширини, което оказва негативно влияние върху здравето на хората, които не са свикнали с това, както и разпространението на опасни тропически болести извън границите на традиционните им  местообитания.

Анди Хейнс, епидемиолог:

"Преминаването към нисковъглеродна икономика има много предимства. Не става въпрос само за намаляване на заплахата от изменението на климата, а и за намаляване на замърсяването на въздуха, тъй като голяма част от това замърсяване, което вдишваме всеки ден, са отработените газове и емисиите от изгарянето на изкопаеми горива."

На 7 септември ООН отбеляза Деня на чистия въздух за синьо  небе. Според организацията 90% от земните хора дишат замърсен въздух. Поради това всяка година 7 милиона души умират преждевременно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: