Невиждан портрет на муза на Пикасо ще бъде продаден на търг

Невиждан портрет на муза на Пикасо ще бъде продаден на търг Снимка: The Guardian

„Сотбис" ще продаде портрет от 1931 г., който дава нов поглед върху аферата на художника с Мари-Тереза Уолтър.

Нежен и до голяма степен невиждан портрет на Пикасо на неговата любовница и муза Мари-Терез Уолтър, който художникът съхранява лично до смъртта си, предстои да се появи на търг за първи път.


Рисунката с въглен от 1931 г. дава поглед върху една от големите любовни връзки на XX век и е направена от Пикасо, когато аферата му с Уолтър все още е строго пазена тайна. Това е „абсолютен скъпоценен камък, толкова е красиво - казва Хелена Нюман, ръководител на отдела за импресионистично и модерно изкуство на „Сотбис" в световен мащаб. - Той е приложил техника, която придава невероятна интимност на работата."


Картината е нарисувана, когато Пикасо е на 45 години и е нещастно женен. Тогава той си „пада" по 17-годишната Уолтър, когато я забелязва в Париж през 1927 г. Случайната среща и последвалата афера водят до „прераждането" на Пикасо, казва внукът му Оливие Видмайер Пикасо. Тя вдъхновява картини, рисунки и скулптури, някои от които се считат за най-големите произведения от кариера, продължила осем десетилетия.



Рисунката, която се появява на търг, е много по-нежна и интимна. Пикасо я е запазил до смъртта си, след което е била предадена на сина му Бернар. Впоследствие е купена от настоящия собственик през 1986 г. и оттогава нито е виждана, нито публично излагана.


Картините на Пикасо, вдъхновени от Уолтър от 1932 г., често привличат стратосферни цени. През 2010 г. Nude, Green Leaves и Bust бяха продадени за 66 милиона британски лири, докато Le Rêve беше закупена за 103 милиона паунда.


Новата картина на Пикасо, озаглавена Femme endormie, 1931 г., ще бъде продадена при вечерна разпродажба на Sotheby на 28 юли и има приблизителна оценка от 6 до 9 милиона британски лири.


Тя е част от частна колекция, събирана над 40 години, на произведения, които разказват историята на европейското авангардно изкуство от XX век.


Sotheby я нарече съкровище. Също така Sotheby продава произведения от колекциите на художници, сред които Василий Кандински, Лионел Файнингер, Алберто Джакомети, Марк Шагал и др.



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: