Nasdaq затваря с рекордни стойности, след като търговците видяха оживление на пазара на труда

Nasdaq затваря с рекордни стойности, след като търговците видяха оживление на пазара на труда Снимка: Photo by Chris Li on Unsplash

Американските акции нараснаха в четвъртък (2 юли), след като докладът за работни места през юни подхрани надеждите за бързо икономическо възстановяване.

Американските акции спечелиха в четвъртък, след като данните от доклада за работните места през юни надхвърлиха очакванията и допълнително подхраниха надежди за скорошно икономическо възстановяване. Технологичният индекс Nasdaq Composite се затвори на рекордно високи стойности.


Икономиката на страната добави 4,8 милиона несекторни заплати миналия месец, съобщи Бюрото по статистика на труда в четвъртък сутринта. Това надхвърли консенсусната прогноза на икономистите, която предвиждаше 3 милиона добавени работни места.


Коефициентът на безработица спадна до 11,1%, по-нисък от прогнозата на икономистите от 12,5%, и до 13,3% през май.


Статистиката разкрива здравословна дейност за наемане, която се извършва на фона на продължаващите усилия за икономическо възстановяване. Данните на доклада обаче не покриват последните седмици, в които броят на случаите с коронавирус нараства в няколко щата.


Високочестотните данни сочат, че силата на пазара на труда е започнала да намалява по-късно през месеца, може би, защото домакинствата и предприятията стават все по-предпазливи от повишаването на процента на заразяване“, казва Сеема Шах, главен стратег в Principal Global Investors.


Индексите намалиха печалбите през сутринта и до голяма степен се търгуваха ниско следобед, следвайки положителните данни. В четвъртък S&P 500 затвори с над 0,5%, а Dow Jones с 0,4% (92 точки нагоре). За сметка на това Nasdaq Composite се покачи с 0,5%, достигайки рекордни стойности.


Акциите на Tesla скочиха до високи стойности, след като доставките през второто тримесечие надхвърлиха очакваните оценки. Автомобилният производител достави около 90 650 автомобила през този период.


Boeing помогна за издигането на Dow преди паричните печалби по-късно в сесията. Акциите отскочиха, след като компанията извърши ресертификационни полети на проблемния си модел 737 MAX.


Цените на петрола също се покачиха. WTI се покачи с 2,3%, до 40,74 долара за барел. Brent спечели 2,9%, до 43,23 долара за барел, в максимуми в рамките на деня.


Подемът в четвъртък следва смесена сесия за акции. Запасите се взривиха в сряда (1 юли), тъй като инвеститорите отчетоха положителните резултати от ваксината за COVID-19 от Pfizer и нарастващия брой на случаите в САЩ. Данните за заплатите през юни от ADP бяха по-ниски от очакваното, оставяйки някои да са разочаровани от докладите за работни места в четвъртък.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: