В Израел за първи път разделиха главите на сиамски близнаци

В Израел за първи път разделиха главите на сиамски близнаци Снимка: Soroka Medical Center

Благодарение на лекарите, сестричките за първи път в живота си се погледнаха една друга

Лекари в Израел за първи път успешно разделиха сиамски близнаци със сраснали глави.

След проведената в неделя 12-часова операция, двете сестри за първи път успяха да се погледнат в очите и сега вероятно ги очаква напълно нормален живот, пише Times of Israel.

"Когато медицинските сестрите поставиха новородените заедно, те се гледаха едно друго, издаваха звуци и се докосваха нежно - беше прекрасно. Човек можеше да наблюдава общуването между тях и то беше толкова специално", разказа директорът на детското интензивно отделение на медицинския Университетски център "Сорока" в Беер Шева, доктор Исак Лазар.

Децата са родени през август 2020 г., но медиците започват да планират операцията за разделянето им още преди раждането на бебетата. 

"Всяко неправилно решение можеше да бъде решаващо между живота и смъртта. Всичко беше толкова деликатно, защото операцията беше извършена между големите кръвоносни съдове в главите на бебетата. Ние разбирахме, че всяко кръвотечение може да има катастрофални последици", отбеляза Лазар.

Самата хоспитализация на бебетата също е трудна, тъй като оборудването и другите условия трябва да бъдат създадени едновременно за двама човека в отделение, предназначено само за един. Освен това, на лекарите им се налага да отгледат допълнителна кожа за главите на момичетата.

"Беше невероятно трудно. Бебетата бяха свързани в задната част на главата в зона, където нямаше кожа и череп. Трябваше да им отгледаме повече кожа", казва Лазар.

За да направят това, лекарите вмъкват надуваеми силиконови торбички в прилежащите части на главите, между скалпа и черепа и започват да отглеждат кожа върху тях.

"На всеки няколко дни в пакетите се инжектираше стерилна вода, което увеличава обема им. Това бавно разтягаше кожата. Пет-шест месеца по-късно тези пълни с вода торбички и покриващата ги кожа станаха толкова големи, колкото главата на бебето, изглеждаше, че всяко дете има две глави. Когато тези "балони" бяха готови, бебетата можеха да бъдат изпратени за операция. Тя продължи 12 часа и завърши с това, че лекарите се разделиха на два екипа в две отделни операционни зали, извършвайки реконструкция на черепа на всяко от момиченцата и зашивайки кожата", разказва лекарят.

Благодарение на израелската технология за създаване на триизмерни модели и стотиците часове подготовка, операцията в крайна сметка преминава успешно. След това близнаците са прехвърлени в интензивното отделение, още на следващия ден започват да дишат самостоятелно, след което се виждат за първи път.

"Тъй като бебетата не можеха да движат главата си в рамките на първите 12 месеца от живота си, съществува и още един физически недостатък, но с подходяща рехабилитация за физическото и умственото им развитие, ние очакваме, че те ще наваксат изгубеното време", отбелязва Лазар, добавяйки, че сега момичетата имат "значителен шанс" за напълно нормален живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: