Кой е най-краткият отговор, ако някой ви заплашва

Кой е най-краткият отговор, ако някой ви заплашва Снимка: delikti.bg

Най-краткият и ясен отговор, ако някой или нещо ни заплашва, е измислен от спартанците

Те още в детството си са били научени да говорят кратко и ясно. Отговорът се състои от една дума, но в него има дълбока мъдрост.

Само една единствена дума, която има много по-дълбок смисъл, отколкото ни изглежда на пръв поглед…

Цар Филип решил да атакува Спарта. Но първо само отправил заплахите си, така че спартанците да се уплашат и сами да се предадат. Отворили  му вратата към града. Цар Филип казал: ако разгромя армията ви, ако разбия портите на града, ще заповядам да разрушат домовете и храмовете ви, да стъпчат градините и посевите, а жителите да бъдат избити или взети в робство. Затова по-добре се предайте доброволно!

Спартанците чули посланието и отговорили на заплахата само с една дума.

"Ако".

А след това предприели всички мерки, за да се защитят. И не се подчинили на  Филип. Не успял той да завладее Спарта.

Ако някой или нещо ни заплашва, това е само възможно развитие. Но не е задължително. Заплахата не трябва да ни кара да се откажем. Заплахата трябва да мобилизира и да ни дава сили. Да търсим изходи за да се защитаваме. Тревогата и страхът се отнасят към това, което все още го няма и не се е случило. Ако това се случи, всичко ще бъде много, много лошо. И ние напълно го разбираме. Значи трябва да вземем всички мерки, за да се защитим. Абсолютно всички.

Щом като заплахата е толкова страшна, значи трябва да се опитаме да се защитим. И да се сражаваме по всички възможни начини. И да дадем на този, който ни заплашва или на самата съдба да разбере, че сме готови за битка. За самозащита.

"Ако" - това е ключовата дума. Лошото може да се случи. А може да не се случи, ако сме готови да се бием и сме сформирали намерение да се защитим. Бъдещето е вариативно. Много зависи от нас.

А яростта на заплашващия и опасността от събитието само още повече трябва да ни подтикнат към борба.

А ако лошото все пак се случи, тогава ще му мислим какво да правим. Но това "ако" зависи от нас и от съдбата. И ние ще сме готови да отвърнем на удара, ако нещо стане.

По материали на Анна Кирянова

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: