Данъчна ревизия на бившия крал смути испанците

Данъчна ревизия на бившия крал смути испанците Снимка: news.co.uk

Вчера испанският ежедневник El País съобщи ексклузивната новина, че испнската данъчната агенция прави одит на плащанията към Хуан Карлос.

Ведомството е поискало от кралската администрация да предаде документи за всички плащания към бившия монарх за периода юни 2014 г. - 2018 г., т.е., след абдикацията му, както и доказателства за произхода на средствата, внасяни в банковата сметка на негово величество за предполагаеми дребни покупки. Източници от двореца La Zarzuela заявиха, че служителите вече са предали исканите документи и са отговорили на въпросите на данъчните инспектори.

Всичко това е част от все по-разширяващото се разследване на испанския Върховен съд относно потенциални данъчни престъпления, извършени от бившия монарх. 

Хуан Карлос Първи де Бурбон е крал на Испания от 1975 до 2014, когато „по лични причини” дискретно емигрира в необявена посока, оставяйки с писмо престола на сина си, крал Фелипе Шести. По данни от медиите, абдикацията му е свързана с подозрения за разхищение и притежание на недекларирани средства в чужди банки, в това число и € 65 милиона, подарени от бившия крал на негова близка приятелка.

Според днешна публикация в larazon.es обаче, разследването не трябва да отказва единствено на Хуан Карлос правото на презумпция за невинност, което имат всички испанци. В редакционна статия изднието съветва прокуратурата да бъде по-предпазлива и да не допуска „течове” с недоказана информация за корупция

Хуан Карлос имаше по-големи правомощия от европейските си колеги по корона и е изклчително популярен сред испанците. Те смятат, че бившият крал е бил забележителен ръководител на страната си, допринесъл решаващо за множеството социални придобивки, определящи днес Испания като социална държава.  

„Няма съмнение, че е допуснал грешки в личен план, но те не опетняват обществената му работа - признават го всички, освен онези, които искат да сложат край на конституционния режим”, се казва в статията. По същия начин и мнозина испанци виждат в кампанията срещу уважавания от тях „Дон Хуан” опити да се промени конституционния статус на страната и да се въдвори републиканско управление. 

По непотвърдени данни Хуан Карлос, който както цялото кралско семейство е заклет спортсмен и любител на ветроходството, понастоящем гостува на своя приятел, кралят на Саудитска Арабия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: