Байдън отвръща на удара

Байдън отвръща на удара Снимка: wionews.com

САЩ нанесоха военен удар по бойци на ИДИЛ, поели отговорност за терористичната атака на летището в Кабул, при която загинаха над 170 души, включително деца и 13 американски военнослужещи

Американски дрон удари превозно средство, превозващо „множество атентатори самоубийци“ на път за летището в Кабул, чиновници  добавиха, че заплахата е била „отстранена“. Въздушният удар идва след предупреждението на президента Джо Байдън вчера, че през следващите 24 до 36 часа е много вероятно да има и друга терористична атака след самоубийствения атентат в четвъртък.

Усилията за евакуация приключват, като около 1000 цивилни остават на летището в Кабул, за да излетят от Афганистан преди изтеглянето на последните американски войски във вторник. „Искаме да гарантираме, че всеки чуждестранен цивилен и тези, които са в риск, ще бъдат евакуирани днес. Американските сили ще излитят, след като този процес приключи", каза представител на американските служби на летище Кабул, съобщава express.co.uk.

В събота рано сутринта американските военни са извършили и друг въздушен удар, при който са били убити двама бойци от „ИДИЛ-К“, участвали в подготовката на взривовете в четвъртък. 

„Този удар не е последен. Ще продължим да преследваме всички, замесени в отвратителния терористичен акт и ще ги накараме да си платят”, заяви Джо Байдън. Според графика на Белия дом, днес той и съпругата му ще се срещнат със семействата на военнослужещите, загинали при нападението.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че изтеглянето на Обединеното кралство от Афганистан е "кулминацията на мисия, различна от всичко, което сме виждали през живота си".

Последните британски войски и дипломатически персонал бяха изведени със самолет от Кабул в събота, с което приключи 20-годишният ангажимент на Великобритания в Афганистан и двуседмичната операция за спасяването на британски граждани и афганистански съюзници на Обединеното кралство.

Посланикът на Великобритания в Афганистан Лори Бристоу, който до последния момент координираше изтеглянето, беше сред тези, които кацнаха последни в базата RAF Brize Norton в Оксфордшир в неделя сутринта.

Във видео, качено в Twitter в неделя сутринта, Борис Джонсън се обърна към британските военни и служители и оцени денонощния им труд в ужасяващи условия и безмилостен срок. 

„Те вложиха цялото си търпение и грижи, за да помагат на хората, уплашени за живота си. Видели са от първа ръка варварски терористични атаки срещу нашите американски приятели и тълпите беззащитни хора, на които се опитваха всячески да помогнат и да утешат. Те не трепнаха. Запазиха спокойствие. Вършеха си работата. Благодарение на колосалните им усилия тази страна за по-малко от две седмици провери и транспортира над 15 000 души на безопасно място“, заяви видимо развълнуван британският премиер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: