До септември около 10% от населението на света може да бъде ваксинирано, смята СЗО

До септември около 10% от населението на света може да бъде ваксинирано, смята СЗО Снимка: zdrave.to

"Ние постигаме напредък. Вече 140 страни са ваксинирали най-малко 10% от населението си", цитира ТАСС думите на ръководителя на СЗО.

Поставената от Световната здравна организация (СЗО) цел за обхващане с ваксинация срещу коронавирус до края на септември най-малко на 10% от населението на всички страни по света, е напълно постижима и че е постигнат напредък в нейното осъществяване. Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева.

Гебрейесус напомни за това, че "глобалната цел се състои в оказване на подкрепа на всяка страна за ваксиниране на най-малко 10% от населението до края на септември, не по-малко от 40% до края на годината и 70% от населението на планетата до средата на следващата година". Той нарече "неприемлив" факта, че "в много части на света" нивото на ваксинация срещу коронавирус е по-малко от 2%.

По-рано Гебрейесус заяви, че ползите от бустерните дози (допълнително засилващи имунитета дози ваксина) от коронавируса и тяхната безопасност все още не са окончателно потвърдени. Освен това, в сегашната ситуация в света, използването на бустерни ваксинации е "морално неприемлива".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: