Проблемите с доставките на храни във Великобритания се задълбочават

Проблемите с доставките на храни във Великобритания се задълбочават Снимка: скрийншот Euronews

Рафтовете в британските магазини прогресивно опустяват

Поради проблеми  с доставките, свързани с пандемията и "Brexit" във Великобритания,   нараства недостигът на някои стоки, особено на хранителните, пише Euronews.

Това засяга преди всичко дейностите на ресторантите и кафенетата:  McDonald's например обяви, че вече няма да може да предлага млечни шейкове и бутилирани напитки, а неговият конкурент KFC предупреди, че е принуден да премахне няколко реда от менюто

Веригата ресторанти Nando беше   принудена да затвори около 50 ресторанта поради липса на пилешко месо.

"Мисля, че Brexit беше подчертан от редица лидери в индустрията като основeн проблем. Така 20-30 хиляди шофьори, които не бяха много доволни от работата си в сектора на храните или общото разпространение, се върнаха в континентална Европа.

И след това,  очевидно, пандемията засегна не само логистичния сектор, но и производството. Чуваме например от месната промишленост, че те се борят да задържат работниците си в заводи за преработка на пилета и други сектори в индустрията.

По този начин тези продукти не само не са достатъчни, но и има проблеми и с достигането им до местоназначението“, казва Брайън Робъртс, анализатор в Shopfloor Insights (@ BryanRoberts72)

Тези проблеми преследват британския бизнес и заплашват икономическото възстановяване. Brexit затруднява влизането на работници от ЕС във Великобритания, а те съставляват по -голямата част от работната сила в логистиката.

Британците избягват тази работа поради удълженото работно време и непривлекателните заплати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: