Глобалната икономика претърпя огромна трансформация

Глобалната икономика претърпя огромна трансформация Снимка: https://pixabay.com/

Пандемията и преминаването на дистанционна работа драстично промениха световната икономика

По време на пандемията от коронавирус, когато милиони хора по света се оказаха в самоизолация и бяха принудени да преминат към работа от разстояние, в глобалната икономика настъпи мащабна трансформация.

Според Bloomberg сега много компании предпочитат така наречената нова „хибридна“ форма на работа. Това е комбинация от дистанционна и офис работа.

Агенцията отбелязва, че пандемията е изместила привлекателността на работници от големите градове към други места за живеене.

Икономистите са изчислили, че преходът към „хибридна“ работа ще нанесе сериозен удар върху икономиката в американските градски центрове. Оттук, както показва практиката, най -голямото изтичане на хора се е случило в пандемията. Това е  провокирано от факта, че голям брой служители са работили дистанционно.

Освен това тук рязко са намалели продажбите в кафенета, магазини и фризьорските салони. Поради липсата на необходимост от пътуване до центъра, използването на градския транспорт рязко е намалял. Като пример, изданието дава Манхатън: тук разходите ще продължат да намаляват с поне 13%.

Според експерти трансформацията на формата на работа ще има болезнени последици за много градски предприятия.

Но има и плюсове: поради "перестройката" малките градове и предградията ще могат да се възродят. Тук търсенето на недвижими имоти нарасна.

Що се отнася до прогнозата, делта щамът бързо се разпространява по света. Това променя плановете на служителите да се върнат в офисите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: