Предупредителният сигнал за другите държави

Предупредителният сигнал за другите държави Снимка: https://pixabay.com/

Израел, световен шампион по ваксинация, достига своя лимит

"Въпреки високото ниво на ваксинация, ситуацията с коронавируса в Израел се влошава и правителството обмисля въвеждане на ново блокиране. Датата му вече е определена", пише германското издание  Handelsblatt.

"Не толкова отдавна целият свят гледаше към Израел с удивление", казва журналистът Пиер Хойман. "Малката страна се оказа не само далновидна, като поръча достатъчно ваксини. Чрез усилията си в логистиката правителството също успя да ваксинира населението си по -бързо от всяка друга държава. ”…

"Още през април Израел стана първата страна, която напълно възстанови икономиката си. Задължителното носене на маски беше отменено, театрите и кината, басейните и фитнес центровете бяха отворени отново. Бързата победа над вируса, ако изглеждаше възможна, беше в Израел . "

"Сега, шест месеца по -късно, разочарованието нараства. От няколко седмици броят на инфекциите рязко скача. Правителството публикува мрачни сценарии. Броят на пациентите, хоспитализирани с коронавирус, ще се удвоява на всеки десет дни", предупреждава то. За 4 седмици техният брой може да достигне 4,8 хил. човек, половината от които трябва да очакват тежко протичане на болестта“, се казва в статията.

"За да спре разпространението на вируса, правителството наложи ограничения. Той също така стартира мащабна PR кампания, призовавайки всички двойно ваксинирани хора на възраст над 60 години да си поставят трета доза."

"Правителството разпространи използването на така наречения „зелен паспорт“ практически във всички области на обществения живот. За частни и публични събития отново има ограничения за максимален брой хора. Като последна възможност  да ограничи епидемията, правителството говори за ново пълно блокиране. Искайки да убеди онези, които досега са отказвали да ваксинират", съобщава Handelsblatt.

"Ако се въведе блокиране, вече е определена възможна дата: началото на септември, когато започват еврейските празници Нова година и Йом Кипур (Ден на изкуплението). По това време семействата традиционно се събират. Заключването по време на празниците  може не само прекъсне веригата на заразяване. Според Министерството на финансите, неговото предимство се състои в ограничаване на негативните последици за икономиката."

"Тъй като днес повече от 58% от 9,4 милиона граждани са напълно ваксинирани, тези, които отказват да се ваксинират, на фона на увеличаване на броя на новите инфекции, наистина вярват, че са били прави. Според тях защитата се оказа да по -малко ефективна от първоначално заявената. Наистина: вчера, четвъртък, бяха регистрирани почти 6 хиляди нови случая. Едно проучване в Израел потвърждава, че имунитетът след ваксинацията е гарантиран само за няколко месеца. Въпреки това, ваксинацията не е безполезна, казват експерти."

"Според доклад за ефикасност на ваксината Biontech / Pfizer, публикуван в края на юли от Министерството на здравеопазването, ваксината остава 88% и 91% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и тежки симптоми съответно, въпреки агресивния делта вариант на коронавируса. Въпреки това, защитата срещу инфекция и леки симптоми спадна до 40%", се казва в статията.

„И все пак: ваксинираните са „пет до десет пъти по -добре защитени “от неваксинираните, казва Надав Давидович, който ръководи Института за превантивна медицина към университета„ Бен Гурион “.


"От 12 юли в Израел вече се ваксинират хора със силно отслабена имунна система. Предварителните резултати от проучвания, проведени в болницата Beilinson в медицинския център Rabin в Petah Tikva и медицинската организация Clalit, наистина показаха, че прилагането на третата доза ваксините срещу коронавирус за имунокомпрометирани пациенти значително увеличават способността на организма им да произвежда антитела. "

"Въпреки това, според съобщения в медиите, данните на вътрешното здравно министерство показват, че 14 израелци са се заразили с Covid-19 една седмица след третата доза. Ако бъдат потвърдени в по-големи извадки, те биха могли да засилят съмненията относно ефективността на реваксинацията. Израел беше първата страна, която започна да поставя трета доза“.

Със съкращения от Handelsblatt

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: