Екзекутираха комик, осмивал талибаните

Екзекутираха комик, осмивал талибаните Снимка: larazon.es

Ако умереният тон на талибаните в първите дни на ислямското емирство в Афганистан заблуди някого, бруталното убийство на артиста е най-добрият начин да се припомнят обичайните практикати на фундаменталистите.

В ново видео от последните му мигове, комикът Назар Мохамед, известен с псевдонима си Хаса Цван, отказва да спре да осмива талибаните, докато те го изтезават. Кадри, публикувани по-късно, показват обезглавеното му тяло, вързано за едно дърво.

Говорител на талибаните отрече новата власт да има пръст в престъплението и увери, че виновните за изтезанията и екзекуцията на комика ще бъдат съдени.

Назар Мохамед разсмиваше Афганистан с хумора си, критикувайки редица аспекти от живота в Афганистан, включително и талибаните. Работил е и за Националната полиция, което го прави двойна цел на отмъщението им, смята larazon.es.

„Убийство на Хаса Цван и други скорошни нарушения на човешките права демонстрират готовността на талибанското ръководство да смаже дори и най-малката критика или възражение“, заяви Патриша Гросман директор на Human Rights Watch за Азия.

Правозащитната организация съобщи, че талибаните са задържали много хора, свързани с афганистанското правителство и полицията, както и сътрудници на чуждестранни посолства. През последните седмици ООН и разузнавателни агенции на няколко държави също нееднократно докладват за изтезанията и бързи екзекуции, прилагани от фундаменталисти в цял Афганистан. 

В черните списъци са много артисти и журналисти. Мнозина от тях са избягали, или още се опитват да напуснат страната си. Други се крият, като младата популярна сред афганската младеж участничка в телевизионната програма „Афганистанска звезда“ Садика Мадага, публикувала множество клипове със свои песни и размисли в социалните мрежи. 

Айеда Шадаб, модна икона за младите афганистански жени с 400 000 последователи в TikTok и близо 300 000 в Instagram, вече напусна страната, изоставяйки успешния си бутик в Кабул. Афганистанската поп певица Ариана Саид също успя да избяга с американски евакуационен полет. 

Човешките права, особено на жените, стават все по-илюзорни в Афганистан. Групи като American Human Rights First наскоро издадоха инструкции на пущу и дари, в които показват на афганистанските интернет потребители как да изтриват цифровите си записи. Младото поколение, родени или израсли след военното поражение на талибаните през 2001 г., преживява болезнено краха на постигнатото от афганистанското общество през последните години. 

„Ако талибаните поемат властта, режисьори като мен ще се окажем в техните списъци. Те ще забранят изкуството“, предупреди афганистанският кинорежисьор Сахра Карими. Бившият директор на държавната киностудия „Афганфилм” е успял да се измъкне от Кабул в навечерието на превземането на града от талибаните и сега е бежанец в Киев. 

Ужасяващите кадри с Назар Мохамед напомниха на афганистанската и световната общественост какъв е начинът на мислене и действие на новото поколение фундаменталисти. Смелостта на артиста, изправен с усмивка пред ужасния си край, е най-силното му послание към неговия народ и към света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: