Жители на Афганистан се спасяват от глад с помощта на криптовалута

Жители на Афганистан се спасяват от глад с помощта на криптовалута Снимка: ferra.ru

Финансовата система в страната е замразена

Миналата година талибаните установиха контрол над Афганистан. Поради това западните банки започнаха да блокират трансферите на пари в страната. Сега на жителите на Афганистан им се налага да се обръщат към криптовалутата, за да заобиколят тази забрана, съобщава TJ.

Както пишат СМИ, неправителствените и хуманитарните организации започнаха да използват криптовалути за прехвърлянето на пари в Афганистан. Така те се опитват да спасят хората от мащабния глад.

Работата е в това, че финансовата система на Афганистан се оказа парализирана поради санкциите. САЩ конфискуваха резервите на афганистанската Централна банка и блокираха всички парични преводи в страната, а системата SWIFT прекрати работа. В резултат на това населението загуби достъп до средствата си. Поради това над много хора е надвисна заплахата от глад.

Единственият изход остана криптовалутата. Хората разменят стейбълкойни за афгани и купуват храна и лекарства. Така например, мобилният електронен портфейл HesabPay, работещ с криптовалута, е увеличил броя на тегленията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: