Представят преброяванията в България чрез изложба на моста на влюбените в София

Представят преброяванията в България чрез изложба на моста на влюбените в София Снимка: dreamstime.com

Експозицията съдържа данни и графики от преброяванията населението, проведени от 1880 г. до днес

В навечерието на най-всеобхватното статистическо изследване Националният статистически институт и Столична община в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ организират изложба, която ще представи някои от най-интересните и ключови данни от всички преброявания в страната. Софиянци и гостите на столицата ще могат да разгледат постерите от 23 август до 6 септември на Моста на влюбените при Националния дворец на културата.

По 30 пана на български и английски език разкриват огромното богатство от демографски и социално-икономически данни, които българската статистика е събрала по време на преброяванията. Колко е населението на България, колко са мъжете и жените, какъв е броят на домакинствата, в какви жилища и при какви условия живеят българите, какви са професиите, образователното ниво и икономическата им активност, колко са столетниците в България - за тези и още много други показателни за обществото ни факти от 1880 г. до днес разказват инфографиките, с които Националният статистически институт ще запознае гражданите.. За визуализацията на данните са използвани съвременни графични и художествени средства, които представят информацията по достъпен и оригинален начин. 

Всеки българин, живял през XIX, XX и XXI век е част от историята на преброяванията. Обобщената информация е допринасяла за разработването на управленски политики и вземането на решения от държавните и местните власти, подпомагала е академичната общност в анализите и прогнозите за развитието на страната, насочвала е неправителствения сектор в гражданските муинициативи, представяла ни е като държава пред международната общност. 

През изминалия повече от век преброяванията са измервали най-точно промените в живота на българите и тяхното благосъстояние. Затова и  слоганът на предстоящото преброяване, което ще се проведе от 7 септември до 3 октомври 2021 годин е  „Включи се, защото си важен!“

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: