Талибаните превзеха Афганистан: петролът се срина пръв

Талибаните превзеха Афганистан: петролът се срина пръв Снимка: https://pixabay.com/

Първите, които реагираха на смяната на властта в Кабул, бяха азиатските борси и стоковите пазари, които работеха по това време

Цената на договорите за доставка на петрол в близко бъдеще спадна с 1,6%, както и борсовите индекси на най -големите икономики в Азия.

Цената на петрола на европейския  еталон Brent падна под психологическата граница от 70 долара - до 69,4 долара (-1,6% в  края на предишната търговия) за барел, а американският еталон WTI падна с 1,7% до 67,3 долара за барел. Японският фондов индекс Nikkei се понижи с 1,7%, южнокорейският KOSPI - 1,16%, индексът Hang Seng на фондовата борса в Хонконг - 0,8%, според борсите към 10 часа.

Традиционните убежища за парите на инвеститорите - златото и доларът - загубиха най -малко: главният благороден метал падна с 0,2%, а доларът символично поскъпна с 0,05% спрямо основните валути. Основните криптовалути поскъпват спрямо долара с 3-4%.

Афганистан може да доведе до нова икономическа криза, считат икономисти, анкетирани от Ройтерс. Това е опасен регион - в Иран, Пакистан, централноазиатските републики Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Пожарът може да се разпространи в Близкия изток, да навреди на  съюзниците на САЩ и страните от НАТО. Турция балансира на ръба на криза, Пакистан е натрупал много дългове. Не са изключени гранични конфликти с талибаните и огромните вълни от афганистански бежанци към съседни страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: