Китай прави „черен списък“ с караоке песни

Китай прави „черен списък“ с караоке песни Снимка: sublimechina.com

В него ще влязат всички парчета, които според китайското Министерство на културата и туризма разпространяват „вредно съдържание”

Съгласно новите правила, някои от които противоречат на други, караокето не трябва да застрашава националното единство, суверенитета или териториалната цялост на огромната страна. Не бива да подбужда етническа омраза или да подкопава етническото единство (?), нито да насърчава култове или суеверия или да нарушава религиозната политика на държавата...

Караоке-парчетата не трябва също да внушават нецензурни мисли или интерес към хазарт, насилие, наркотици или престъпления, нито да обиждат или клеветят, казва министерството.

Според разпорежднето, музиката за караоке трябва да „насърчава основните социалистически ценности и да поддържа националната културна и идеологическа сигурност“.

За евентуалното „промъкване” на песни с вредно съдържание обаче няма да следи полицията – Министерството на културата и туризма "хваща бика за рогата" и натоварва с това задължение доставчиците на музика за караоке, които не просто ще следят, а ще отговарят, ако някъде бъде „заловено” караоке парче, несъвпадащо със стандартите за „безвредност” - интересна задача, предвид че в Китай има над 50 000 подобни места за развлечение, а каталогът с караоке парчета съдържа повече от 100 000 заглавия. Забраната ще влезе в сила от 1 октомври.

Цензурата - онлайн и по друг начин - е честа практика в Китай, като все по-голям брой продукти за масовата култура започват да стават „неподходящи”.

През 2015 г. страната забрани каталог от 120 песни, разпространявани онлайн, след като ги счете за „вредни“ за обществото, включително китайски парчета с „опасни” заглавия, напр. „Няма приятели без пари”, „Не искам да ходя на училище”, „Една нощ и чао!” и др. 

Новата забрана трудно би могла да се свърже с понятия като етническа и религиозна толерантност, в една страна с население от близо един милиард и половина души. Според мнозина е само въпрос на време (и то не много), цензурата да обхване цялата музика, която се свири в клубове, танцови зали и заведения.

Караоке-концепцията не би могла да се впише и в силно промотирания стремеж на Китай да изгради нов политически имидж на дружелюбна и отворена страна, след като и караокето трябва да възпитава ценностите на управляващата комунистическа паартия.  

Пред младите китайци и туристите изглежда се оформя интересен клубен живот, с лесно доловими нюанси от китайската културна революция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: