Покритата глава е символ на защита от лоши мисли и дела и дори пази от стрес

Покритата глава е символ на защита от лоши мисли и дела и дори пази от стрес Снимка: cosmopolitan.com

Забраждането е стара традиция, своеобразна защита от външния свят. Психолози смятат, че забрадката променя вътрешното състояния и води със себе си още много вътрешни и външни промени.

Забраждането променя вътрешното състояние, прави ни по-разсъдливи и по-спокойни, мислите ни се променят, а след тях – и постъпките ни, смята украинската психоложка Анна Кирянова и описва личния си опит в период, когато решила да експериментира да носи забрадка. 

Според нея покриването на главата е важна част от облеклото и за мъжете, и за жените. И независимо от религиозните изисквания към женското облекло, покритата глава е символ на защита от лоши мисли и дела и дори пази от стрес. Не случайно в традиционните костюми на много нации шапките и украсите за глава са обект на пищна декорация и символика. 

В наши дни забрадка се носи най-вече за защита от слънцето или студа. Освен това, при срещи с религиозни хора, носенето на забрадка е израз на уважение към техните убеждения и показва добро възпитание. Същото е и когато посещавате напр. народни лечители. 

Освен това, забрадките са красив аксесоар от съвременното облекло. Те могат да променят визуално формата на лицето ви, да подчертаят цвета на очите и кожата ви, да се съчетаят с други аксесоари на облеклото ви и да му придадат завършен моден стил. Неслучайно най-големите модни издания отделят цели броеве на забраждането.  

Много дами смятат, че то действително създава усещане за сигурност.  Това води със себе си чувство за повече сила, съсредоточеност и душевен мир. Може дори сънят ви да се подобри и да сънувате по-красиви сънища - просто  редица малки чудеса, на които рядко обръщаме внимание, но ако си го поставим за цел, не е трудно да се открият. 

Кирянова споделя, че дори финансовите ѝ дела тръгнали по-добре, а същевременно желанието ѝ за пазаруване рязко намаляло. „Чувствате се защитени, сякаш някой е положил дланта си на главата ви, ставате вглъбени, обмисляте действията си, темите и идеите ви за работа напират”, казва тя.

Разбира се, усещанията са дълбоко субективни, още повече ако преднамерено решите да допълните облеклото си със забрадка с експериментална цел. Кирянова съветва да изберете бяла – смята, че с такава е чувствала най-силно вътрешно успокоение. Може да не работи при всички, но в сложното време, в което живеем, какво ни пречи да направим този простичък експеримент, основаващ се на хилядолетни традици и опит?

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: