Големи компании в САЩ задължават служителите да се ваксинират, за да се върнат на работа

Големи компании в САЩ задължават служителите да се ваксинират, за да се върнат на работа

Страната се опитва да предотврати ново затваряне заради делта-варианта на коронавирус

Служителите на американския технологичен гигант Google трябва да се ваксинират, преди да се върнат на работа в офиса, съобщи BBC. Наскоро стана ясно, че и служителите на вестник „Вашингтон пост“ трябва да се ваксинират, преди да се върнат на работа в редакцията. Netflix също задължава актьори и работещи в непосредствена близост с тях сътрудници, които участват в снимките за продукции на стрийминг платформата в САЩ, да се ваксинират. Така тя стана първото холивудско студио, въвело подобна рестрикция. 

Само ваксинирани служители ще се допускат и в офисите на Facebook. Twitter също вече поиска от служителите си в офисите да са ваксинирани, но отмени връщането на повечето от тях на работните им места. 

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай заяви в публикация в блога си, че „всеки, които идва да работи в нашите кампуси, трябва да е ваксиниран“. По думите му как тази политика ще бъде прилагана, „ще зависи от местните условия и регулации и ще се изчака, докато ваксините не бъдат достъпни в дадения район“. Предвиждат се и изключения за хората, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Политиката ще започне да се прилага първо в обектите в САЩ, а след това ще се разпростре и в глобален мащаб за всички 144 000 служители на компанията.  

Правилото ще влезе в сила през следващите седмици. Датата за официално връщане в офисите на компанията е 18 октомври, след като първоначално за такава бе обявен 1 септември. Около 80 на сто от служителите ще трябва да работят физически в офис на компанията поне три дни в седмицата. Около 20% от служителите ще продължат да работят от домовете си. 

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън призова всеки нововаксиниран в страната да получи по 100 долара. Зa дa мoжe тoзи cтимул дa бъдe дaвaн нa хoрaтa, мecтнитe влacти щe мoгaт дa ce възпoлзвaт oт 350 милиaрдa дoлaрa допълнителна пoмoщ зa бoрбa c пaндeмиятa. Пoдпoмaгaнe oт cтрaнa нa държaвaтa щe пoлучaт и рaбoтoдaтeлитe oт мaлкитe и cрeдните фирми, кoитo пoзвoлят нa cлужитeлитe cи дa ползват cвoбoдeн дeн, зa дa cи пocтaвят инжeкция. 

Бaйдън cъoбщи и зa въвeждaнeтo нa нoви изиcквaния зa рaзличнитe видoвe рaбoтeщи. Зaeтитe нa фeдeрaлнa cлужбa и тeзи, кoитo ca чacт oт пeрcoнaлa нa рaзлични прaвитeлcтвeни кoмпaнии, трябвa дa дoкaжaт, чe ca вaкcинирaни или дa нocят мacки, дa cпaзвaт coциaлнa диcтaнция и дa ce пoдлaгaт нa рeдoвни тecтoвe. Прaвитeлcтвeнитe cлужитeли, кoитo нe пoкaжaт ceртификaт зa вaкcинaция, щe бъдaт тecтвaни двa пъти нa ceдмицa и cрeщу тях щe ce прилaгaт oгрaничeния пo врeмe нa oфициaлни пътувaния. Прeзидeнтът кaзa още, чe e нaрeдил нa Миниcтeрcтвoтo нa oтбрaнaтa дa прoучи пo кaкъв нaчин и кoгa дa зaдължи вoeннитe дa ce имунизирaт. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: