Милиарди червеи излязоха от ледниците в Северна Америка

Милиарди червеи излязоха от ледниците в Северна Америка

Всяка година през лятото на ледниците, разположени в Каскадната планина, се появяват странни червеи, чиято дължина достига 2,5 сантиметра

Експерти  смятат, че всеки такъв ледник може да съдържа до пет милиарда червеи. Мнозина са посещавали планините, без дори да знаят, че в тях живеят толкова голям брой животни, съобщава Oregon Public Broadcasting.

Малко се знае за червеите, защото те се появяват само вечер и само през лятото. Въпреки факта, че са много, учените  малко са изследвали този вид. Следователно никой не може да назове точно какво провокира редовното им появяване на повърхността.

Въпреки че червеите живеят в ледници, те не могат да издържат на температури под нулата по Целзий и започват да умират. Никой не знае как оцеляват през зимата, но когато се появят за първи път през лятото, те са много по-дебели, отколкото преди.

Биолозите считат, че през студения сезон червеите активно трупат енергия. Експертите предполагат, че те използват бактерии и специални снежни водорасли като храна.

Заслужава да се отбележи, че изследовател е държал тези червеи в хладилника си една година и е отбелязал факта, че те живеят нормално дори без храна.

На свой ред тези животни са храна за птиците, които живеят в Каскадната планина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: