Джеф Безос и Ричард Брансън засега не са обявени за астронавти

Джеф Безос и Ричард Брансън засега не са обявени за астронавти Снимка: theverge.com

Федералната авиационна администрация (FAA) обля със студен душ мечтите на милиардерите, като затегна изискванията за определението „астронавт“.

В деня на полета на Джеф Безос, 20 юли, FAA излезе с нови правила, които казват, че астронавтите трябва да са част от полетния екипаж и да са допринесли за безопасността на космическите полети. Това са първите промени, въведени в програмата на FAA „Крила на астронавт” от стартирането ѝ през 2004 г., съобщи ВВС.

Така че, според FAA, Джеф Безос и Ричард Брансън все още не са астронавти.

За да бъдат квалифицирани като такива, пътешествениците в Космоса трябва да се изкачат на 80 км над земната повърхност, което и Безос, и Брансън постигнаха.

Но освен височината, FAA сега казва, че потенциалните астронавти по време на полет трябва да са демонстрирали „дейности от съществено значение за обществената безопасност или да отбележат принос за безопасността на космическите полети". Точно какви действия биха отговорили на това изискване ще определят служителите на FAA.

В изявлението си FAA заявиха, че промените повишават ролята на програмата „Крила на астронавт” и издигат значението ѝ за обществената безопасност по време на космически полети.

Все пак за двамата милиардери и всички бъдещи любители на приключения сред звездите остава искрица надежда за „утешителна печалба”. Новото разпореждане предвижда почетни награди за заслуги, отново по преценка на FAA, така че все пак не се знае дали Джеф Безос и Ричард Брансън ще я получат, нито дали авиоадминистрацията ще определи първите стъпки в космическия туризъм като заслуги. 

„Крила на астронавт” са присъдени за първи път на Алън Шепърд-младши и Върджил Грисъм в началото на 60-те години за участието им в програмата Mercury Seven.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: