Wirecard подаде документи за несъстоятелност, след като разкри, че 2 милиарда долара са изчезнали от сметката й

Wirecard подаде документи за несъстоятелност, след като разкри, че 2 милиарда долара са изчезнали от сметката й Снимка: Handelsblatt

Компанията казва в кратко изявление, че ръководството е решило да потърси закрилата на съда „поради предстояща несъстоятелност и прекомерна задлъжнялост“.

Изявлението също отбелязва бурно падане за Wirecard, някога високотехнологичен любимец в Германия, след като компанията разкри, че 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) пари в баланса й са изчезнали.


Признанието в понеделник (22 юни), че паричните средства вероятно не съществуват, допълнително задълбочи проблемите на Wirecard, докато фирмата се опитва да постигне сделка с кредиторите, за да спаси финансовото си положение.


Нередностите в счетоводството, разкрити за първи път от Financial Times при разследване през миналата година, заплашват да уронят и репутацията на германския финансов регулатор BaFin.


Wirecard заяви, че също така преценява дали ще трябва да се подават заявления за несъстоятелност за нейните дъщерни дружества. Компанията контролира банка в Мюнхен, както и отдел за издаване на карти в САЩ.


Сривът на Wirecard идва, след като бившият изпълнителен директор Маркус Браун беше арестуван в Мюнхен по обвинение за финансови измами с баланса на компанията. Браун бе освободен под гаранция от 5 милиона евро и трябва да докладва на полицията веднъж седмично.


Браун, който ръководи Wirecard в продължение на 18 години, помогна за включването на фирмата в престижния германски индекс DAX 30 през 2018 г., като изгони един от най-известните кредитори в страната, Commerzbank.


Но от Wirecard видяха, че цената на акциите се капитулира оттогава, като падна от 100 евро миналата седмица до по-малко от 4 евро в четвъртък (25 юни) поради допълнителните разкрития в счетоводния му скандал. Акциите на Wirecard се сринаха с още 79%, след като търговията с тях за кратко бе спряна в четвъртък сутринта.


Wirecard се опита да намери липсващите парични средства, за които се твърди, че са държани в две банки във Филипините. Но този лов стигна до крах, след като и двете банки отрекоха да имат каквито и да било бизнес връзки с Wirecard, а документите, които трябва да покажат, че компанията е депозирала средства при тях, са били фалшифицирани.


От Филипините се стремят да намерят бившия оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек - който беше уволнен от компанията тази седмица - при разследване на лица, за които се твърди, че са замесени в случая.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: