Ливърпул изгуби статута си на световно културно наследство

Ливърпул изгуби статута си на световно културно наследство

Плановете за развитие на града са довели до загуба на неговата универсална стойност

Комитет на ЮНЕСКО на 44-тата си сесия взе решение британският град Ливърпул да загуби статута си на световно наследство. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура предупреждава града вече десет години, преди да го заличи от списъка със защитени обекти на световното наследство поради необратимата загуба на атрибути, предаващи му изключителната универсална стойност.  

Обектът „Ливърпул - морски и търговски град“ е вписан в списъка на световното наследство през 2004 г. и в списъка на световното наследство в опасност през 2012 г. след опасения относно предложеното развитие на проекта Liverpool Waters, който включва преустройство на пристанището и е на стойност 5,5 милиарда лири. Проектът, заедно с други разработки както в рамките на обекта, така и в неговата буферна зона, не са прекратени въпреки предупрежденията.  

В доклада на комитета се споменават и одобрените планове за строежа на нов стадион на Евертън на Брамли Мур Док. Проектът е за стадион с капацитет от 52 000 души на стойност 500 милиона паунда. 

Целта на вписването на Ливърпул като обект от световно значение беше да свидетелства за развитието на един от най-големите световни търговски центрове през 18. и 19. век, както и да илюстрира новаторски разработки в съвременните докинг технологии, транспортни системи и управление на пристанищата. Изглежда, новите проекти са нанесли непоправими щети върху тази негова роля. 

Общинският съвет на Ливърпул заяви, че около 1,5 милиарда паунда са инвестирани за надграждане на 157 активи на наследството, съобщава BBC. Джоан Андерсън, кмет на града, призова комисията да отложи всяко решение за 12 месеца и заяви, че заличаването ще бъде „изключително несправедливо“.

Всяко заличаване от списъка на световното наследство е загуба за международната общност и за международно споделените ценности и ангажименти съгласно Конвенцията за световното наследство, пише на сайта си комитетът. След долината на Елба в Дрезден (Германия) и арабското светилище Орикс (Оман), Ливърпул е третият обект, който губи статута си на световно наследство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: