Европейските пазари се възстановяват

Европейските пазари се възстановяват Снимка: Photo by Markus Spiske on Unsplash

В сряда (24 юни) МВФ прогнозира спад от 4,9% на глобалния брутен вътрешен продукт през 2020 г., по-нисък от спада от 3%, който прогнозира през април.

Европейските акции се оказаха положителни по време на търговията в четвъртък сутринта (25 юни), тъй като инвеститорите взеха предвид последните икономически прогнози от Международния валутен фонд (МВФ) и рекордния скок в случаите на коронавирус в САЩ.


Общоевропейският Stoxx 600 се повиши с 0,6% до средата на сутринта, като по-рано падна с над 1,2% под равнината. В автомобилната индустрия отчетоха ръст на доходността от 1,8%, след като почти всички сектори се насочиха към положителна територия.


Германската платежна компания Wirecard обяви в четвъртък сутринта, че е подала молба за обявяване в несъстоятелност пред окръжния съд в Мюнхен след разкрития, че 2,1 милиарда долара са изчезнали от нейния баланс. Акциите на компанията паднаха със 76% при обявяването.


Глобалните пазари продължават да следват най-новата прогноза на МВФ за световната икономика и предупреждението за растящи нива на дълга. В сряда МВФ пусна последната си прогноза, в която предрича спад от 4,9% в глобалния брутен вътрешен продукт през 2020 г., по-нисък от спада от 3%, който прогнозира през април.


Фондът също така понижи и прогнозата си за БВП за 2021 г. Сега очаква темп на растеж от 5,4%, което е по-ниско от прогнозата от 5,8%, направена през април. МВФ заяви, че походът надолу се дължи на мерките за социално дистанциране, които вероятно ще останат в сила през втората половина на годината, като са засегнати веригите за производства и доставки.


Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион се понижиха в четвъртък следобед. Американските фючърси на акции сочат към по-ниска отвореност на Уолстрийт вследствие на увеличаване на случаите с коронавирус в някои щати. Калифорния и Флорида отчетоха най-големите си ежедневни скокове от нови случаи на коронавирус, докато Хюстън заяви, че леглата му за интензивно лечение са близо до капацитета.


Акциите на Lufthansa, от друга страна, нараснаха с 15% в началото на търговията, след като основният акционер Хайнц Херман Тийл реши да подкрепи финансовата помощ на стойност 9 милиарда евро от германското правителство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: