Великобритания: Много рафтове в магазините са празни

Великобритания: Много рафтове в магазините са празни Снимка: youtube

В супермаркетите във Великобритания има дефицит на определени стоки поради прекъсвания във веригата за доставки

Проблемът е в недостига на шофьори на камиони, те са по-малко поради „Брекзит" и санитарната ситуация. Всички търговци на дребно страдат - от селските магазини до големите вериги. Лидерите в бранша казват, че нещата ще се влошават.

Освен ако властите не се намесят и не разрешат на чуждестранни шофьори на камиони да идват да работят във Великобритания. Лятото е сезон на изобилие, но потребителите на социалните медии се оплакват от ограничен избор и празни рафтове, пише Euronews.

Големите търговци на дребно предупредиха, че не са в състояние да поддържат пълна гама с продукти в търговската верига.

Брайън Робъртс, анализатор, коментира: „Някои мениджъри на магазини, с които говорих,  отбелязват съкращаване на доставките от пет, шест, седем пъти седмично до, да речем, четири или пет. Мисля, че през следващите седмици и месеци ще се сблъскаме с вълна от такива случаи. Няма достатъчно шофьори на камиони, ще отнеме време за стабилизиране на ситуацията, защото трябва да се подготвим, да обучим хиляди хора."

Смята се, че днес във Великобритания има 100 000 по-малко шофьори. Поради „Брекзит“ е трудно бързо да се привлекат специалисти от чужбина в страната. А именно чужденците са заемали много работни места на този пазар в миналото. В пандемията мнозина заминаха за родните си страни и не се върнаха. Някои от британските шофьори бяха извън строя поради коронавируса, в пика на пандемията обучението за млади хора беше спряно.

Правителството предложи изход - да удължи работния ден за шофьорите. Служителите на транспортния сектор предупреждават, че уморените шофьори снижават пътната безопасност.

Род Макензи от Асоциацията на автомобилните превозвачи отбелязва: „Трябва да насърчим пенсионираните шофьори да се върнат към професията и това е спешна мярка. И да, бихме искали европейските шофьори да могат да дойдат! Добавете ги към списъка на дефицитните професии, дайте им краткосрочни визи, за да могат да работят!"

Но засега няма стъпки в тази посока. Властите се опитват да разширят възможностите за тестване на водачи, за да привлекат повече специалисти на пътя. Няма бързи решения и проблемът обещава да се влоши, преди да бъде намерено решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: