Премахват повечето ограничения в Англия, Франция затяга контрола за идващите от Испания

Премахват повечето ограничения в Англия, Франция затяга контрола за идващите от Испания Снимка: pixabay.com

Актуална информация за епидемичната обстановка на 18.07.2021 г.

По света:

Властите във Великобритания няма да налагат масова ваксинация срещу COVID-19 на децата и тийнейджърите, предаде Ройтерс.

Според насоки, които ще бъдат издадени в понеделник (19 юли), ваксини ще бъдат предложени на деца между 12 и 15 г., които бъдат сметнати за уязвими от COVID-19 или които живеят с възрастни, които на свой ред са уязвими за вируса.

Имунизация ще бъде предложена и на всички 17-годишни, които в рамките на 3 месеца навършват 18 г. Възможността за ваксинация на всички деца ще бъде запазена.

Великобритания съобщи вчера за нови 54 674 случая на COVID-19, което е нов рекорд за последните шест месеца.

От утре властите премахват повечето ограничения в Англия, заявявайки, че бързата имунизация до голяма степен е счупила връзката между инфекциите и сериозното боледуване или смърт.

Нивото на смъртност на Острова е сред най-високите в света, но две трети от възрастното население вече е напълно ваксинирано. 

От днес всички неваксинирани пътници, които влизат във Франция от Испания, трябва да представят отрицателен антигенен или PCR тест, направен не по-късно от 24 часа преди пристигането им. Досега тестът можеше да бъде направен от 48 до 72 часа преди пътуването, но поради влошената епидемиологична обстановка в Испания периодът е намален.

Новото изискване важи както за чужденци, така и за французите, които са на почивка в Испания. Към списъка са добавени и Великобритания, Португалия, Кипър, Гърция и Нидерландия, както съобщи френският премиер Жан Кастекс. Това усложнява не само пътуването до Франция без ваксинация, но и връщането на французите, които вече са на почивка в тези държави. Намалява се обаче периодът, който се признава за валиден след втората доза на ваксината от 14 на 7 дни за „Пфайзер", „Модерна" и „Астра Зенека" и 28 дни след еднократната на „Янсен".

Държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон дори препоръча на французите, които все още не са резервирали ваканциите си, да не ходят в Испания и Португалия заради високата честота на заболеваемост от делта-варианта на COVID-19. Въвежда се и 10-дневна карантина за неваксинирани пътници, пристигнали с отрицателен тест от страни от червената зона. Френското правителство предупреди, че ще засили сухопътния, въздушния и морския граничен контрол, за да гарантира спазването на тези мерки.

Здравните власти на Лос Анджелис (САЩ) обявиха в четвъртък, че носенето на маска на закрити публични места отново ще бъде задължително в Лос Анджелис заради повечето заразени и хоспитализирани.

Лос Анджелис е първият голям американски метрополис, който връща предпазните маски без значение от ваксинационния статут в магазини, ресторанти и работни места.

В петък окръгът съобщи за 1902 нови случая на коронавирус – най-голям брой от началото на март и осми пореден ден с повече от 1000 новозаразени.

Данните за България:

57 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 10 701 теста. Положителни са около половин процент от пробите, показват данните в Единния информационен портал.

В 12 области няма новорегистрирани случаи - Велико Търново, Видин, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол.

Няма починали с COVID-19 през последното денонощие, като излекувани са отчетени 10 души. В болници се лекуват 741 души, 91 от тях в интензивни отделения.

Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 458. През последното денонощие е регистриран един нов случай.

Поставените ваксини са 2662. Общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл е 873 183.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: