След иск на Amazon Пентагонът отказа договор с Microsoft за 10 милиарда долара

След иск на Amazon Пентагонът отказа договор с Microsoft за 10 милиарда долара Снимка: pixabay

Пентагонът отмени договора си за облачна инфраструктура с Microsoft след съдебен иск от Amazon

Amazon загуби търга през 2019 г. на фона на сложните отношения на Джеф Безос с Доналд Тръмп.

Пентагонът отмени договор за $ 10 милиарда за създаване на облачна инфраструктура за съхранение на данни, който подписа с Microsoft през 2019 г., съобщи Bloomberg.

С промяната на технологичната среда стана ясно, че дълго отлаганият договор за облачна инфраструктура вече не отговаря на изискванията на Министерството на отбраната на САЩ“, се казва в изявлението на агенцията.

Първоначално проектът бе планиран с един доставчик, но сега Пентагонът реши да раздели работата между Microsoft и Amazon. От ведомството заявиха, че са готови да обмислят и други участници, ако те успеят да докажат, че могат да се справят с работата.


През ноември 2019 г. Amazon заведе дело, опитвайки се да оспори решението на Пентагона да сключи договор с Microsoft. Както Ройтерс съобщи, компанията беше победена на фона на нелеките отношения между тогавашния й шеф Джеф Безос и Доналд Тръмп, тогавашен президент на САЩ.

Последният многократно е критикувал бизнесмена, чийто вестник „Вашингтон Пост“ многократно е обвинявал президентската администрация в различни видове грешки.

През февруари 2020 г. съдът удовлетвори иска на Amazon и спря договора. След отмяната му Пентагонът планира да сключи петгодишна сделка с няколко доставчици, включително Oracle, IBM и Google, които също участваха в търга.

На фона на съобщенията, че Пентагонът е прекратил договора си с Microsoft, цената на акциите на Amazon се повиши с 4,69%, а състоянието на основателя Безос достигна рекордните 211 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: