Църква в памет на Марадона отвори врати в Мексико

Църква в памет на Марадона отвори врати в Мексико

Религията, която почита футболната звезда, е създадена в Аржентина през 1998 г.

Първата църква в Мексико в памет на футболната звезда Диего Марадона отвори врати в град Сан Андрес Чолула, съобщава Reuters. Църквата е посветена на „религията“, създадена в Аржентина през 1998 г. от почитателите на покойния футболист. 

Марадонианската религия има повече от половин милион последователи. Според Марсело Бушет, който е отворил църквата, това е място, където феновете могат да говорят за футбол. Светът на Марадона, негови снимки и плакати с лика му съжителстват с познатите католически символи.  

Това е втората подобна църква в света, след като през 1998 г. такъв храм отвори врати в Росарио, Аржентина. Самият „храм“ е уникално футболно измерение - на входа са поставени две големи вази, пълни с футболни топки, пътеката до „олтара“ е направена от синтетична трева, килимчета с форма на футболни топки допълват украсата, а отстрани са столовете за „енориашите“, които са украсени с тениски на различни мексикански, аржентински и европейски футболни отбори. 

Тук не е като в другите църкви, просто да седнеш и да слушаш“, казва Бушет, който е футболен фен от дете. Създателят на църквата е аржентинец, дошъл в Мексико преди 20 години. „Тук сте част от всичко. Хората са приели това и са много щастливи. Виждал съм как хора плачат и се хвърлят върху снимката му, молят се. Чувствам се много по-добре, като знам, че не съм единственият луд“, казва още той. Според него, ако за обикновения мексиканец Девата от Гуадалупе е важна, за него футболният бог Марадона е по-важен.  

„Майка ми и баща ми, които са католици, казват, че това е лудост. Но за тези от нас, които обичат футбола, е много хубаво, че Марадона може да получи такова признание в Мексико“, заяви Андреа Ернандес, 22-годишен футболист, по време на посещение в църквата.  

Марадона, който почина през ноември 2020 г., малко след като отпразнува 60-ия си рожден ден, постигна футболна слава след Световното първенство през 1986 г. в Мексико. Той остана в историята на футбола като една от най-обичаните и в същото време противоречиви звезди. Според официалния сайт на ФИФА той е най-добрият футболист на XX век.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: