Дейвид Бекъм ще бъде лице на световното първенство в Катар срещу $ 210 милиона

Дейвид Бекъм ще бъде лице на световното първенство в Катар срещу $ 210 милиона Снимка: dhnet.be

Бившият капитан на Англия подписа сделка на стойност £15 милиона годишно през следващото десетилетие, за да стане посланик на страната в Персийския залив.

В началото на октомври Бекъм летя до столицата Доха, за да обиколи за една седмица стадионите на Катар и да се срещне с високопоставени лица преди турнира следващата година, съобщи thesun.co.uk.

Страната е изправена пред огромни противоречия по отношение на човешките права, особено тези на жените и хомосексуалните. Бекъм обаче получи уверения, че феновете ще бъдат в безопасност и че на стадионите ще може да се показва флагът с цветовете на дъгата.

Хомосексуалността в региона е незаконна, но прилагането на закона както в Дубай, така и в Абу Даби, става все по-либерално. Дейвид Бекъм беше информиран също за нарастващото присъствие на жени в правителството на Катар. Преди да подпише договора, 46-годишният знменит футболист се консултира със съпругата си Виктория, чиято поп група The Spice Girls пееха за „момичешка сила“ още преди десетилетия.

Вчера запознат източник каза: „Дейвид вярва в ангажимента на Катар за напредък и че първото световно първенство, което ще се проведе в арабския свят, може да отключи значителна положителна промяна. Той е убеден в силата на футбола да преодолява различията, но най-важното е, че е видял напредък по въпроси, които имат значение”.

Бекъм ще популяризира също туризма и културата на страната-домакин на Мондиал 2022 и се надява да насърчи повече хора от Западния свят, присъствайки на световния празник на футбола, да започнат да ценят красивите плажове на Катар с огромни пясъчни дюни и луксозните хотели.

Говорителят на Бекъм допълни: „Дейвид винаги е говорил за силата на футбола като сила на доброто на много нива. Той се надява да приобщи и събере за Световното първенство през 2022 г. още по-широка футболна общност и очаква с нетърпение един страхотен турнир”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: